Leusden,
26
november
2014
|
13:00
Europe/Amsterdam

Zeven dingen die nog niemand wist over de 40-jarige Golf

Al vier decennia wereldwijde publiekslieveling

De Golf werd geboren in 1974 en viert dit jaar dus zijn 40e verjaardag. Elk van de zeven generaties is op zijn eigen manier trendsettend geweest, maar toch herkenbaar gebleven als Golf. Miljoenen mensen over de wereld kennen de Golf dan ook. Toch zijn er heel wat zaken die bijna niemand van de bestseller weet.

1.    Velen bemoeiden zich met de eerste Golf.
Al in de jaren ’60 begon Volkswagen met het ontwikkelen van een opvolger voor de succesvolle Kever. Ook zustermerken dachten mee. Porsche dacht het creatiefst: een snelle hatchback met de motor onder de achterbank. Hét ‘winnende’ recept werd met Audi bedacht: voorwielaandrijving en een dwarsgeplaatste, watergekoelde motor voorin de auto.

2.    Golf met Kever-motor? Er is serieus nagedacht om de motor van de Kever in de Golf te blijven gebruiken. Er is zelfs een prototype uit 1969 met deze boxermotor. De achterliggende gedachte was dat de Kever-motor zijn betrouwbaarheid ruimschoots had bewezen.

3.    Daarom kreeg de Golf zijn kenmerkende ronde koplampen. Als de designers hun zin hadden kregen, zou de eerste Golf vierkante koplampen hebben gehad. Toch koos Volkswagen voor ronde koplampen: deze waren destijds goedkoper te produceren.

4.    Niets moelijker dan een nieuwe Golf. Aan het ontwerp van een nieuwe Golf werken tegenwoordig 20 Volkswagen-designers over de hele wereld. Maar het is veelzeggend wat Volkswagen hoofdontwerper Walter de’Silva zegt over het ontwerpen van de Golf: “Het moeilijkste wat ik ooit deed.”

5.    De Golf, een zuinig type. De Golf heeft altijd vooropgelopen op het gebied van zuinigheid. Zo was hij in 1982 de eerste in zijn klasse met turbodiesel motor. Start-stop en een schakelindicator zijn pas sinds kort gemeengoed op nieuwe auto’s, maar ze waren begin jaren ’80 al aanwezig op de Golf Formel E.

6.    Eerste generatie Golf hield het vol tot generatie zes. De Golf van de eerste generatie ging officieel uit productie in 1983… Maar werd als CitiGolf nog tot 2009 geproduceerd in Zuid-Afrika. Toen was in Europa inmiddels de zesde generatie Golf op de markt.

7.    Golf wijst de weg bij elektrische aandrijving. De e-Golf werd in mei 2014 in productie genomen. De in 1976 gebouwde Citystromer was echter de eerste elektrisch aangedreven Golf (generatie 1). Ook van de Golf 2 was er een elektrische versie. Daarmee werd zelfs geracet.

Spraakmakende cijfers
12,5 versus 20,4. Het verbruik van de Golf 1 met 1,1-liter basismotor (37 kW/50 pk) vergeleken met dat van het huidige basismodel met 1,2-liter (63 kW/85 pk) in km/l. De zevende generatie Golf is groter, comfortabeler, stiller, veiliger en sneller dan de eerste. Toch daalde het verbruik de afgelopen 40 jaar dramatisch.

200 versus 1.594. Hoe geavanceerd de nieuwste Golf is, laat zich goed uitdrukken met de hoeveelheid elektrische bedrading in de auto. In een Golf 1 was dit 200 meter, tegen 1.594 m voor de huidige Golf.

3 versus 7. De automatische transmissie in de Golf 1 had drie versnellingen. In de huidige Golf heeft de DSG-automaat er maximaal 7.

650: de sterkste Golf ooit was de GTI met 6.0-liter W12 motor en 650 pk.

30.000.000: in 2013 werd de 30-miljoenste Golf geproduceerd. En de teller loopt en loopt…