Leusden,
27
december
2017
|
14:16
Europe/Amsterdam

Zelfdenkende machines zie je alleen in films. Toch?

Zelfdenkende machines: alleen in films. Toch?

  • Volkswagen IT Data Lab: hightech kenniscentrum
  • Zelflerende algoritmes ondersteunen productie, logistiek en meer

Kunnen computers en robots zelf denken of een bewustzijn hebben? In het Volkswagen Group IT Data Lab werkt een internationaal team aan de ontwikkeling van zelflerende programma’s. In de toekomst zal het resultaat van hun inspanningen collega’s op kantoor en in fabrieken op tal van vlakken uitkomst bieden. Eén ding is voor de Volkswagen-specialisten echter duidelijk: machines die zelf kunnen denken, vind je alleen in Hollywood.

Het IT Datalab is Volkswagens kenniscentrum voor machine learning, kunstmatige intelligentie, data-analyse en quantum computing. In dit centrum ontwikkelen experts op het gebied van kunstmatige intelligentie algoritmes die zelfstandig specifieke patronen kunnen ontdekken én voorspellen waardoor de beste beslissingen kunnen worden genomen. Mathematica (vooral kansberekening) en informatietechnologie komen daarvoor samen in een programma dat is gebaseerd op kunstmatige intelligentie. De beslissingen die het programma neemt, zijn gebaseerd op logica en waarschijnlijkheid. Dat lijkt soms op menselijk gedrag of zelfs bewustzijn, maar uiteindelijk is er ‘slechts’ sprake van een algoritme dat data verwerkt volgens wiskundige wetten en op basis daarvan ook ‘leert’. Dat neemt niet weg dat computers of machines die kunnen denken, nu alleen nog maar te vinden zijn in fictie.

Slimme toepassingen

In het Volkswagen IT Datalab wordt volop gewerkt aan machine learning en zelflerende algoritmes. Dergelijke systemen kunnen namelijk zorgen voor meer efficiency in complexe processen op het gebied van bijvoorbeeld productie en logistiek. Ook kunnen ze ingewikkelde economische ontwikkelingen analyseren. Daarmee geven deze systemen marktplanners een solide basis voor belangrijke beslissingen over bijvoorbeeld de introductie van nieuwe producten en diensten. Robots en machines in de productiefaciliteiten van Volkswagen kunnen leren hun eigen onderhoudscycli te voorspellen – indien nodig geven ze onderhoudstechnici automatisch een seintje. Ook kan machine learning een belangrijke bijdrage leveren aan de bescherming van data tegen hackers en aan nieuwe producten voor klanten op het gebied van bijvoorbeeld verkeersgeleiding.