Leusden,
29
mei
2018
|
15:21
Europe/Amsterdam

Wat doet een taalexpert eigenlijk bij Volkswagen?

Wat doet een taalexpert eigenlijk bij Volkswagen?

  • In het IT Data Lab leren machines de menselijke taal
  • Volkswagen toont nieuwe digitale technologieën op CeBIT (12 – 15 juni)
Samenvatting

Machines en computerprogramma’s worden steeds vaker aangestuurd met stemcommando’s. Om dat vlekkeloos te laten verlopen, moeten zij die stemcommando’s wel kunnen interpreteren. Volkswagen heeft daarom Maria Niessen in dienst. Zij leert machines en computerprogramma’s te begrijpen wat mensen zeggen en bedoelen.

Maria Niessen werkt bij het IT Data Lab van de Volkswagen Group in München en onderzoekt al twee jaar lang hoe computers gesproken taal verwerken. “Ik vertaal min of meer tussen mensen en machines”, lacht de 37-jarige. “Het is voor machines namelijk erg moeilijk om te begrijpen wat wij mensen precies bedoelen.”

Niessen en haar collega’s voeden computerprogramma’s met informatie, op basis waarvan ze leren, en corrigeren ze als ze fouten maken in hun interpretatie. Want daar gaat het om. De software moet niet alleen een taal kunnen herkennen en classificeren, maar ook begrijpen wat er wordt gevraagd en hoe dat moet worden uitgevoerd.

“Het magische woord is ‘context’”, aldus Niessen. “Daarbinnen probeert een programma de betekenis van gesproken of geschreven woorden uit te zoeken.” Het Volkswagen-team werkt momenteel vooral met die laatste, want die zijn gemakkelijker te analyseren dan gesproken woorden en worden niet ingewikkelder gemaakt door bijvoorbeeld een accent of een dialect.

Daarbij werken Niessen en haar collega’s niet alleen aan infotainmentsystemen in auto’s, maar ook aan bijvoorbeeld telefoondiensten, chatbots en tekstanalyse tools voor de IT-afdeling van de Volkswagen Group. “Dat maakt het zo interessant”, vertelt ze. “We werken aan echte problemen en lossen ze nog op ook.”

De Volkswagen Group staat dit jaar in de Future Mobility Hall (hal 25) van de CeBIT-beurs in Hannover. Er worden presentaties gehouden over onder meer kwantumcomputers, blockchain-projecten, kunstmatige intelligentie en verkeersstroom-optimalisatie in steden.

De informatie in dit nieuwsbericht was actueel op de datum van publicatie. Wijzigingen in modellen, uitvoeringen, prijzen, technische specificaties, afbeeldingen, of andere informatie zijn te allen tijde voorbehouden. Aan de inhoud van dit nieuwsbericht kunnen geen rechten worden ontleend.