Leusden,
21
december
2021
|
10:12
Europe/Amsterdam

Volkswagen tilt spraakbediening Golf naar next level

  • Geoptimaliseerde spraakbediening verhoogt bedienings- en rijcomfort
  • Ook reeds geleverde auto’s profiteren volgend jaar van geoptimaliseerde software
Samenvatting

Volkswagen optimaliseert het infotainmentsysteem in de huidige Golf, dat daardoor nog sneller, krachtiger en stabieler werkt. De nieuwe software en hardware versterken het brede scala aan functies. Zo reageert de spraakbesturing nu tot vier keer sneller. De infotainment-upgrade wordt de komende weken in de serieproductie van de Golf verwerkt.

Gebruikers merken de voordelen al bij het opstarten van het systeem: de spraakbesturing en navigatie zijn veel sneller beschikbaar dan voorheen. Dit geldt ook voor het gebruik van de navigatiekaart en het scrollen door lijsten. Daarnaast is de Golf in een intelligente gesprekspartner getransformeerd. ‘Hallo Volkswagen’ is het commando dat wordt gebruikt om de natuurlijke spraakbesturing te activeren. Dit systeem kan ook vrij geformuleerde zinnen uit het dagelijks leven begrijpen, zoals ‘Ik heb het koud’ of ‘Waar vind ik een Japans restaurant in Amersfoort?’. Digitale microfoons herkennen of de bestuurder of de passagier aan het woord is, zodat functies specifiek kunnen worden geactiveerd voor de persoon die daarom vraagt. 

De verbeterde spraakbediening stelt de gebruikers in staat om het entertainment, de navigatie, de telefoon en de klimaatregeling te bedienen. Het begripsvermogen is aanzienlijk verbeterd en bereikt nu een niveau van zo’n 95 procent. De nieuwe software doet het ook met minder systeeminterfaces dan voorheen, waardoor het in de toekomst gemakkelijker wordt om intelligente online-functies als nieuws- of weerberichten te integreren.

download

Online matching

Het systeem is zowel online als offline altijd paraat en gebruikt bronnen uit de cloud en informatie die offline in de auto is opgeslagen. Online matching verhoogt de herkenningsgraad en de kwaliteit van de resultaten, terwijl de offline informatie ook beschikbaar is als er geen mobiel netwerk is, zoals in een ondergrondse parkeergarage. Of het nu online of offline is, reacties zijn nu maar liefst vier keer sneller dan voorheen. 

Volkswagen heeft bij de Golf ook het touchscreen verbeterd. Wanneer de vinger van de gebruiker binnen enkele centimeters van het scherm komt, worden de knoppen rond de alarmlichtenschakelaar geblokkeerd. Zodra er contact is tussen vinger en scherm, wordt dit blok vervolgens uitgebreid met de sliders voor het volume en de temperatuur. Hierdoor is onbedoelde activering van onderstaande bedieningspanelen zo goed als onmogelijk. De bediening van het capacitieve display zelf blijft ongewijzigd: een lichte aanraking is voldoende om de gevraagde functie te activeren. 

Ook auto’s die al geleverd zijn profiteren volgend jaar van de geoptimaliseerde software. Volkswagen gaat klanten vanaf begin volgend jaar actief benaderen om hen te informeren over een vrijwillige software-update.

 

De informatie in dit nieuwsbericht was actueel op de datum van publicatie. Wijzigingen in modellen, uitvoeringen, prijzen, technische specificaties, afbeeldingen, of andere informatie zijn te allen tijde voorbehouden. Genoemde prijzen betreffen consumentenadviesprijzen. Het staat dealers en servicepartners vrij eigen verkoopprijzen en kortingen te hanteren. Aan de inhoud van dit nieuwsbericht kunnen geen rechten worden ontleend.