Leusden,
05
december
2017
|
11:23
Europe/Amsterdam

Volkswagen Polo GTI R5 maakt rallydebuut in 2018

Volkswagen Polo GTI R5 maakt rallydebuut in 2018

  • Ultra sportieve variant van de Polo GTI voor de rallysport
  • 200 kW/272 pk turbomotor, sequentiële racebak en vierwielaandrijving
  • Homologatie volgend jaar zomer, racedebuut gepland voor de herfst

Tijdens de officiële persintroductie van de nieuwe Polo GTI op Mallorca onthulde Volkswagen de Polo GTI R5. Deze rally-GTI is ontwikkeld op basis van ervaring en kennis die Volkswagen heeft opgedaan in het WRC. Het merk won de titel vier keer achter elkaar, van 2013 tot en met 2016.

De Volkswagen Polo GTI R5 is sinds begin van dit jaar in ontwikkeling. De eerste testritten op asfalt en gravel werden half november in het Franse Fontjoncouse verreden en worden deze maand voortgezet in Groot-Brittannië. In de zomer van 2018 wordt de Polo GTI R5 gehomologeerd. Daarna levert Volkswagen de eerste exemplaren af aan privéteams.

Naar verwachting rijdt de Polo GTI R5 in de tweede helft van volgend jaar zijn eerste rally’s. Net als de nieuwe Polo GTI heeft de Polo GTI R5 een krachtige viercilinder turbomotor met directe injectie. Zijn cilinderinhoud is teruggebracht tot 1,6 liter om aan de reglementen te voldoen, maar dat is nog steeds genoeg voor een vermogen van 200 kW/272 pk en een maximum koppel van 400 Nm. Die aandrijfkrachten gaan via een sequentiële racetransmissie met vijf versnellingen naar alle vier wielen. De 1.320 kg wegende rally-GTI sprint van stilstand naar 100 km/h in slechts 4,1 seconden.

Zijn straatlegale broer doet daar precies 6,7 seconden over. De nieuwe Polo GTI haalt 147 kW/ 200 pk en 320 Nm uit een 2,0 liter turbomotor en met een topsnelheid van 237 km/h. Hij is standaard uitgerust met een zestraps DSG-transmissie met dubbele koppeling. Volgend jaar komt de Polo GTI ook met een handgeschakelde transmissie op de markt.

De informatie in dit nieuwsbericht was actueel op de datum van publicatie. Wijzigingen in modellen, uitvoeringen, prijzen, technische specificaties, afbeeldingen, of andere informatie zijn te allen tijde voorbehouden. Aan de inhoud van dit nieuwsbericht kunnen geen rechten worden ontleend.