Leusden,
06
januari
2017
|
13:50
Europe/Amsterdam

Volkswagen met primeurs op CES 2017: "We are always on."

  • Altijd je eigen profiel en persoonlijke voorkeuren bij je via het Volkswagen Ecosysteem
  • ‘Interactive Experience’ is voorproef van de volgende fase van intuïtieve bediening
  • Primeurs: Volkswagen Digital Cockpit (3D), Eyetracking en AR Head-up Display
  • Visionaire elektroauto I.D. combineert de digitaal verbonden wereld met een elektrische aandrijving en autonoom rijden

Onder het motto ‘We are always on’ presenteert Volkswagen op de Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas zijn ideeën met betrekking tot de mobiliteit van de toekomst. In dit digitalisatietijdperk verandert de klassieke relatie tussen klant en auto in een nieuwe mobiele community – met slimme connectiviteitsoplossingen en duurzame aandrijflijnen.

De focus ligt op individuele gebruikers die met elkaar verbonden zijn middels hun persoonlijke digitale voorkeuren. Via een digitaal platform – het Volkswagen Ecosysteem – kunnen beursbezoekers hun persoonlijke instellingen en diensten op handige wijze configureren met hun eigen Volkswagen User-ID en die overal mee naartoe nemen, wat niet beperkt is tot een specifieke auto. Daarnaast toont de autofabrikant de volgende mijlpalen op het gebied van intuïtieve bediening in de vorm van de Volkswagen Digital Cockpit (3D), Eyetracking en het AR Head-up Display. Al deze features komen samen in de I.D., een autoconcept voor een nieuw tijdperk.

Nu al beschikken bijna alle Volkswagen-modellen over App Connect. Nagenoeg elk model smartphone kan worden geïntegreerd via MirrorLink, Android Auto of Apple CarPlay. Tijdens CES 2017 laat Volkswagen zien dat ecosystemen van toeleveranciers een perfecte aanvulling vormen op het Volkswagen Ecosysteem. Mens, auto en milieu worden met elkaar verbonden via de Volkswagen User-ID. Met behulp van deze User-ID hebben bestuurders altijd hun persoonlijke instellingen en diensten bij zich, in welk Volkswagen-model zij ook stappen (hun eigen Volkswagen of een huurauto) en ongeacht de serviceprovider. Dit creëert een totaal nieuwe gebruikerservaring.

Beursbezoekers kunnen dit zelf ervaren in Las Vegas met behulp van de Volkswagen CES app (voor iOS en Android). Met deze app kunnen bezoekers hun eigen profiel aanmaken – bijvoorbeeld een Volkswagen User-ID set up voor de show – met nieuwe, innovatieve functies die beschikbaar worden gesteld aan de gebruikers. Via hun individuele gebruikersstations kunnen beursbezoekers op eenvoudige wijze deze setting configureren en invoeren voor hun persoonlijke ID. Diverse functies, zoals de favoriete ambianceverlichting, kunnen direct via de app worden ingesteld. Alle instellingen worden online bewaard. In de Connected Car kunnen bezoekers hun persoonlijke configuratie uitproberen.

Interactive Experience
Een infotainmentsysteem is niets waard zonder een intuïtieve bediening. “Zelfs in het digitale tijdperk blijft het doel van Volkswagen hetzelfde: de bediening moet eenvoudig zijn en de ergonomie perfect. Daarvoor stellen we continu alles in het werk om de communicatie tussen mens en auto te optimaliseren”, aldus Frank Welsch, hoofd ontwikkeling voor Volkswagen.

Tijdens CES 2017 vormt de ‘Interactive Experience’ een logische voortzetting van de systemen die werden toegepast in de Golf R Touch (CES 2015) en BUDD-e (CES 2016). De Volkswagen Digital Cockpit (3D) maakt bijvoorbeeld zijn debuut. Twee over elkaar geplaatste displays zorgen voor een fascinerend diepte-effect en een uitstekende beeldkwaliteit. Eyetracking laat zien hoe de bediening van autofuncties nog sneller en gemakkelijker kan worden in combinatie met touch- en gebarenbediening. Tot slot vloeien de reële en virtuele werelden samen in het AR Head-up Display. Dit projecteert belangrijke informatiegrafieken op de weg vóór de auto. Door de natuurlijke positionering van deze informatie op de weg lijkt het display op te gaan in de omgeving, waardoor de bestuurder de informatie sneller ziet en sneller kan aflezen – dit vermindert de afleiding aanzienlijk.

Nieuwe rijervaring
De visionaire I.D. concept car vormt een voorbode van een totaal nieuwe rijervaring. Het is de eerste Volkswagen op basis van de nieuwe Modular Electric Drive Kit (MEB) en heeft een maximale actieradius van 600 kilometer. De I.D. is echter niet alleen een wegbereider met betrekking tot elektrische mobiliteit voor lange afstanden. “Het model verlegt tevens de grenzen wat betreft connectiviteit en bedieningsconcepten. Veel van de innovaties die we dit jaar tonen tijdens CES 2017 zijn te vinden in de I.D.”, aldus Christian Senger, Product Line Leader voor de I.D., waar hij aan toevoegt: “De productieversie zal in 2020 worden geïntroduceerd. Het showmodel dat Volkswagen toont, geeft al hints naar het jaar 2025 – het is de eerste concept car van Volkswagen die over de volledig autonome ‘I.D. Pilot’ rijmodus beschikt.”