Leusden,
12
januari
2023
|
14:58
Europe/Amsterdam

Volkswagen Groep levert kwart meer elektrische auto’s in 2022

 • 572.100 nieuwe EV’s ten opzichte van 452.800 elektrische auto’s in 2021
 • Aandeel elektrische auto’s toegenomen van 5 naar 7%
 • Volkswagen Groep blijft EV-marktleider in Europa
 • Totale wereldwijde verkoop: 8,3 miljoen Groep-auto’s ondanks lichte daling
Samenvatting

Afgelopen jaar heeft de Volkswagen Groep forse stappen gezet in zijn elektrische transformatie. Ondanks uitdagingen in de internationale onderdelentoevoer en tijdelijke productiestops leverde de Groep vorig jaar 572.100 volledig elektrische auto’s af aan klanten wereldwijd, een toename van 26 procent. Daarmee komt 6,9 procent van de totale verkopen van de Volkswagen Groep nu voor rekening van volledig elektrische auto’s (2021: 5,1 procent). In Europa bleef de Groep in 2022 marktleider op het gebied van EV’s. In totaal leverde de Volkswagen Groep afgelopen jaar wereldwijd 8,3 miljoen auto’s, een lichte daling van 7 procent als gevolg van de eerder genoemde uitdagingen.

“Onze merken hebben in 2022 in een zeer uitdagend umfeld gedegen gepresteerd”, verklaart Hildegard Wortmann, lid van de Extended Executive Committee voor sales. “Ik ben vooral tevreden dat onze elektrische transformatie bij alle merken verder aan kracht heeft gewonnen en dat we ondanks de nodige tegenwind in de toelevering van onderdelen ons beoogde aandeel van ongeveer 7 tot 8 procent volledig elektrische auto’s hebben gerealiseerd. De grote orderportefeuille waarmee we dit jaar starten onderstreept het vertrouwen dat klanten hebben in ons elektrische productportfolio.”

De Volkswagen Groep bevindt zich momenteel middenin de transformatie van een autofabrikant naar een software-gedreven aanbieder van duurzame mobiliteit. De elektrificatie van het modellengamma is een elementair onderdeel om dat doel te realiseren en om uiterlijk in 2050 een CO2-neutrale balans te hebben. In de loop van 2022 zijn de fabrieken in Emden, Hannover en Chattanooga eveneens gestart met de productie van EV’s. Dit jaar volgt de hoofdfabriek van de Groep in Wolfsburg. Reden voor de Volkswagen Groep om in 2023 te streven naar een EV-aandeel van ongeveer 11 procent in de totale verkopen, als basis om de middellange-termijn doelstelling van ongeveer 20 procent in 2025 te bereiken. Nieuwe modellen die dit jaar een belangrijke rol gaan spelen om dat ambitieuze doel realiseren, zijn onder meer de vernieuwde ID.3, de compleet nieuwe ID. 7 en de ID. Buzz. Niet alleen gaat die laatste zijn eerste volledige jaar van levering in, maar Volkswagen breidt het gamma van de elektrische ‘Bulli’ dit jaar verder uit met een uitvoering met lange wielbasis.

Rond 2030 zal elke tweede geleverde auto van de Groep wereldwijd naar verwachting elektrisch aangedreven zijn.

Bestverkochte EV’s van de Volkswagen Groep in 2022 (in aantallen)

 • Volkswagen ID.4/ID.5: 193.200
 • Volkswagen ID.3: 76.600
 • ŠKODA ENYAQ iV (incl. Coupé): 53.700
 • Audi Q4 e-tron (incl. Sportback): 52.800
 • Audi e-tron (incl. Sportback): 51.200
 • Volkswagen ID.6: 37.400
 • Porsche Taycan (incl. Turismo): 34.800
 • CUPRA Born: 31.400


 

De informatie in dit nieuwsbericht was actueel op de datum van publicatie. Wijzigingen in modellen, uitvoeringen, prijzen, technische specificaties, afbeeldingen, of andere informatie zijn te allen tijde voorbehouden. Genoemde prijzen betreffen consumentenadviesprijzen. Het staat dealers en servicepartners vrij eigen verkoopprijzen en kortingen te hanteren. Aan de inhoud van dit nieuwsbericht kunnen geen rechten worden ontleend.