15
oktober
2013
|
00:00
Europe/Amsterdam

Rijbewijs E voortaan overbodig

Achteruit rijden en inparkeren met een caravan of aanhanger wordt een fluitje van een cent met Volkswagen Trailer Assist. Met dit systeem kan een Volkswagen het vaak lastige achteruitrijden met aanhanger of caravan volledig van de bestuurder overnemen. Trailer Assist is één van de vele toekomstige Volkswagen-systemen die bestuurders ondersteunen of zelfs taken uit handen nemen.

Volkswagens blinken van oudsher uit in gebruiksgemak. Met hun ergonomie, maar ook door slimme assistentiesystemen. Om het leven van automobilisten nog gemakkelijker en veiliger te maken, ontwikkelt Volkswagen een breed scala aan nieuwe ‘hulpen’. Door camera’s en (radar)sensoren slim te laten samenwerken ontstaan systemen die veel extra veiligheid en gemak bieden en die bovendien tegen een relatief gunstige prijs kunnen worden aangeboden.Trailer Assist_ eenvoudig manoeuvreren met aanhangers

Trailer Assist wordt in 2014 op de markt verwacht. Het systeem wordt gestart met een druk op de knop. De bestuurder bepaalt vervolgens met een draaiknop de rijrichting van auto plus aanhanger. Die ingestelde richting wordt automatisch door de auto gevolgd, de bestuurder hoeft enkel gas te geven of te remmen. Het systeem werkt met beelden van de achteruitrijcamera; deze worden ook weergegeven op het infotainmentdisplay.

Trailer Assist vormt voor veel klanten een welkome aanvulling op Trailer ESP, dat tijdens het rijden het scharen van een auto-aanhanger combinatie kan voorkomen. Trailer ESP is onderdeel van het standaard stabiliteitssysteem van Volkswagen.Area View_ voor het volledige verzicht

Een ander nieuw assistentiesysteem is Area View ‘2.0’. Het maakt de onmiddellijke omgeving van de auto zichtbaar op een scherm. De nieuwe generatie maakt gebruik van vier camera’s met hoge resolutie. Ook ‘herkent’ het obstakels en kruisend verkeer bij bijvoorbeeld het verlaten van een inrit. Area View 2.0 kan bovendien draadloos worden uitgebreid met een extra camera achterop een aanhanger of caravan. Zo´n camera kan ook worden gebruikt ín de trailer, bijvoorbeeld om de ‘vracht’ in een paardentrailer in de gaten te houden.