Leusden,
20
september
2019
|
13:58
Europe/Amsterdam

Prinsjesdag 2019: dit is belangrijk om te weten over elektrisch rijden

Prinsjesdag 2019: dit is belangrijk om te weten over elektrisch rijden

Samenvatting

Ook in de Miljoenennota 2020 is elektrisch rijden een belangrijk onderwerp. Met de aangekondigde (belasting)maatregelen wordt elektrisch rijden voor steeds meer consumenten bereikbaar en betaalbaar.

De basis voor de voorgenomen maatregelen wordt gevormd door het Klimaatakkoord. De gemaakte afspraken moeten bijdragen aan de doelstelling om in Nederland in 2030 49% minder CO2 uit te stoten in vergelijking met 1990. De stimulering van elektrische auto’s moet bijdragen aan het halen van deze doelstellingen. De overheid beoogt daarom maatregelen voor zowel de particuliere rijder en zakelijke rijder in het komende jaar. 

Maatregelen particuliere rijder

De vrijstelling van BPM (aanschafbelasting) en MRB (wegenbelasting) voor elektrische auto’s blijft tot en met 2024 van kracht.

Maatregelen zakelijke rijder

Wie nog dit jaar zakelijk een volledig elektrisch aangedreven auto registreert betaalt, afhankelijk van de duur van het leasecontract, de komende vijf jaar 4% bijtelling over de catalogusprijs. Er geldt een maximum van € 50.000; over het eventuele bedrag daarboven geldt het volle tarief van 22%

Per 1 januari 2020 gaat de bijtelling naar 8% over de eerste € 45.000. Dit is nog altijd een veel gunstiger tarief dan de 22% voor een niet-elektrische auto. Daarnaast zijn er elektrische auto’s op komst met een lagere aanschafprijs dan de huidige elektrische modellen die op de markt zijn. 

Betaalbare elektrische auto’s van Volkswagen

Volkswagen voert in Nederland al een aantal jaar met succes de elektrische varianten van de up! en de Golf. Vorige week werd de gloednieuwe ID.3 onthuld. Deze revolutionaire Volkswagen is de eerste van een nieuwe generatie volledig elektrische auto’s en heeft een vanafprijs richting de € 30.000.

Onderstaande tabel toont dat het ook nog loont om in 2019 nog een van de op voorraad staande e-Golf modellen aan te schaffen. Bij de berekening is rekening gehouden met de belastingtarieven en -schijven van 2019.

 

e-up!

e-Golf

ID.3 1st Edition*

T-Roc

Aanschafprijs 

Ca. € 22.000

Ca. € 40.000

Ca. €40.000

Ca. €30.000

Netto bijtelling 2019 per mnd

Ca. € 38

Ca. € 69

nvt

Ca. € 285

Netto bijtelling 2020 per mnd

Ca. € 76

Ca. € 138

Ca. € 138

Ca. € 285

*De verwachte vanafprijs van de ID.3 1st Edition is 40.000. Later in 2020 volgen uitvoeringen met een lagere vanafprijs. 

Overige maatregelen

Uit de Miljoenennota blijkt dat de overheid elektrisch rijden ook op andere fronten wil stimuleren. Er komt meer geld voor publieke laadpalen en een verlaging van de energiebelasting in de eerste schijf voor het laden van elektrische auto’s. Ook kijkt de overheid naar een nieuwe regeling om de verkoop van (gebruikte) elektrische auto’s aan particulieren een boost te geven. Naar verwachting volgt meer duidelijkheid hierover later dit jaar.

De informatie in dit nieuwsbericht was actueel op de datum van publicatie. Wijzigingen in modellen, uitvoeringen, prijzen, technische specificaties, afbeeldingen, of andere informatie zijn te allen tijde voorbehouden. Aan de inhoud van dit nieuwsbericht kunnen geen rechten worden ontleend.