Leusden,
21
december
2022
|
20:52
Europe/Amsterdam

Met de ID.-modellen de winter door – 9 tips voor extra rijbereik

Samenvatting

Met een volledig elektrische Volkswagen ID. de winter door en het verlies aan rijbereik beperken zonder dat je inboet op comfort… kan dat? Jazeker! Helemaal als je deze negen tips volgt.

Tip 1: In de stad in stand B, daarbuiten in D

Elk ID.-model van Volkswagen biedt de keuze uit de rijstade B en D. Stand B (voor ‘Brake’) is met name geschikt voor in de stad. Als je het gaspedaal loslaat, recupereert de auto; hij remt dan op de elektromotor af. Daarbij wordt de remenergie die vrijkomt omgezet in elektrische energie die wordt opgeslagen in de accu. Rijstand D (voor ‘Drive’) daarentegen is meer geschikt voor de snelweg en buitenwegen. Hier rolt de auto vrij – hij ‘zeilt’ - als je je voet van het gaspedaal haalt. Het gebruik van bewegingsenergie (ook wel kinetische energie) is de meest efficiënte manier van rijden bij langere afstanden.

Tip 2: Kijk vooruit en activeer de Eco-stand

Boven ongeveer 60 km/u hangt het rendement sterk af van de luchtweerstand. Naarmate de snelheid hoger wordt, neemt het stroomverbruik van een elektrische auto onevenredig toe. Zo heeft 10 km/u meer snelheid al een merkbaar effect op de actieradius. Kijk dus vooruit, maak zoveel mogelijk gebruik van de zeilfunctie en selecteer de Eco rijstand in de rijprofielselectie. Dat vermindert de prestaties van de airconditioning enigszins en ondersteunt een efficiënte rijstijl bij het accelereren. Je kunt de Eco-stand op elk moment overrulen via de kickdown.

Tip 3: Gebruik de rijhulpsystemen

Alle ID.-modellen van Volkswagen hebben standaard de Eco Assistant aan boord, die een vooruitziende, efficiënte rijstijl ondersteunt. Wanneer de auto bijvoorbeeld een bocht of een stad nadert, laat het systeem de bestuurder zien wanneer hij zijn voet van het gaspedaal kan halen. Daarnaast verhoogt de Eco Assistant automatisch de recuperatie als dat mogelijk is.

Tip 4: Verwarm alleen de bestuurdersruimte

Rij je in een ID.-model met 2- of 3-zone Climatronic? Als je alleen in de auto zit, laat dan zo mogelijk alleen warme lucht in de bestuurdersruimte stromen. Deze selectieve airconditioning is ook in te stellen via de We Connect-app om de auto voor te verwarmen.

Tip 5: Schakel de stoelverwarming en stuurverwarming in

Als je een ID. hebt met stoelverwarming en stuurverwarming, schakel die dan beide in bij een koude start! Een warm zitvlak en warme handen zorgen voor zo’n behaaglijk gevoel, dat je de verwarming wat lager kunt zetten. Zo bespaar je elektriciteit en vergroot je de actieradius.

Tip 6: Controleer de bandenspanning

Controleer regelmatig de spanning in de banden. Slechts 0,3 bar te weinig bandenspanning verhoogt de rolweerstand al meetbaar en leidt tot onnodig extra verbruik.

Tip 7: Voorverwarmen op het stroomnet

Activeer de interieurverwarming voordat je gaat rijden. De makkelijkste manier om dit te doen is via de We Connect app. De standaard hoogspanningsverwarming en de optionele warmtepomp in de ID.-modellen halen beide de benodigde stroom direct van het net. Op die manier blijft het accupakket volledig opgeladen en beperk je de reikwijdte niet. De nieuwste ID.-modellen (vanaf eind 2021) kunnen zowel het interieur als de accu voorverwarmen terwijl ze op het elektriciteitsnet zijn aangesloten. Zelfs tijdens ijzige kou hoef je je overigens geen zorgen te maken: de ID.-modellen starten ook bij extreem lage buitentemperaturen.

Tip 8: Weg met onnodige ballast

Demonteer de bagagedrager of dakdrager direct na je vakantiereis - ze voegen gewicht toe en verhogen de luchtweerstand. Kratjes mogen geen vaste passagiers worden in de bagageruimte.

Tip 9: Tijdig wisselen naar zomerbanden

Als de winter ten einde loopt, is het slim om de winterbanden zo snel mogelijk te wisselen voor zomerbanden! Die zijn speciaal op de ID.-modellen afgestemd om de rolweerstand te verminderen. Winter- en all-season-banden hebben een iets hogere rolweerstand die range kost.

De informatie in dit nieuwsbericht was actueel op de datum van publicatie. Wijzigingen in modellen, uitvoeringen, prijzen, technische specificaties, afbeeldingen, of andere informatie zijn te allen tijde voorbehouden. Genoemde prijzen betreffen consumentenadviesprijzen. Het staat dealers en servicepartners vrij eigen verkoopprijzen en kortingen te hanteren. Aan de inhoud van dit nieuwsbericht kunnen geen rechten worden ontleend.