Leusden,
28
maart
2023
|
15:24
Europe/Amsterdam

Intelligente AI-software van Volkswagen verbetert de verkeersdoorstroming

AI – oftewel kunstmatige intelligentie – heeft een alsmaar grotere impact op onze maatschappij. Intelligente software maakt ons leven makkelijker en biedt ons tal van nieuwe mogelijkheden, ook in de nieuwste auto’s. Volkswagen tilt AI naar een next level door niet alleen de auto’s zelf slimmer te maken, maar ook de infrastructuur waarbinnen die zich voortbewegen, om de doorstroming van het verkeer verder te verbeteren.

In de Amerikaanse staat Indiana speelt een middelgrote stad een belangrijke rol in de ontwikkeling van verkeersstromen. In Carmel analyseert Volkswagen namelijk mobiliteitsgegevens om deze te begrijpen en te verbeteren door middel van kunstmatige intelligentie. Daarvoor wordt eigen software gebruikt die oorspronkelijk is ontwikkeld voor Volkswagen’s productieafdeling. Markus Zarbock, hoofd technologie bij het Smart.Production:Lab van de Volkswagen Groep, vertelt hoe kunstmatige intelligentie (AI) kan worden ingezet om de doorstroming van het verkeer verder te verbeteren. 

Out of the box: van de fabriek naar de openbare weg

Het ontwikkelingsteam van Markus Zarbock werkt hoofdzakelijk aan intelligente robotica en software voor de productie van auto’s. Dat resulteert in producten als Volkswagen Vision Workbench (VW²), oftewel software die beelden herkent en verwerkt. “Oorspronkelijk ontwikkelden we VW² voor visuele kwaliteitscontrole in onze productie en logistiek”, vertelt Zarbock. “Hierdoor kunnen collega's snel controleren of de materiaalvoorraden er allemaal zijn en of de labels correct zijn aangebracht.” Maar er kan meer met VW²: in een onderzoeksproject in samenwerking met de stad Carmel in de VS gebruiken onderzoekers van Volkswagen de software nu om het verkeer te analyseren. Simpel gezegd registreert de software de verkeersstroom in de stad via camera’s, waardoor een uitgebreide database ontstaat. Die wordt door kunstmatige intelligentie geanalyseerd en helpt de transportinfrastructuur te optimaliseren. 

Herkennen is vooruitzien

Maar de nieuwe stedelijke omgeving brengt ook enkele uitdagingen met zich mee voor de software. “De fabriek is een zeer gecontroleerde omgeving; het is gemakkelijk te voorspellen wat daar zal gebeuren. Als het echter om verkeer op de openbare weg gaat, kunnen er onvoorspelbare dingen gebeuren. Zoals een wasbeer die de weg oversteekt. Daar was ons algoritme niet op geprogrammeerd”, herinnert Zarbock zich. Daarom zocht het team naar afbeeldingen van wasberen en leerde de AI de dieren te herkennen. Dat helpt de stad gebieden te identificeren waar wilde dieren regelmatig de weg oversteken en de waarnemingen van dieren in de toekomst door te geven aan voertuigen die het gebied binnenrijden. Zo helpt kunstmatige intelligentie dus om vooruit te zien en gevaar te voorkomen, waardoor de verkeersstroom optimaal blijft.

In het hart van verkeersinnovaties

De stad Carmel heeft in meerdere opzichten een bijzondere staat van dienst op het gebied van uitzonderlijke innovatie. Hier werden in 1924 de eerste elektrische verkeerslichten in de VS geplaatst en de stad heeft meer dan 140 rotondes – meer dan welke andere stad in de Verenigde Staten dan ook. Met iets meer dan 100.000 inwoners heeft Carmel inmiddels vier keer zoveel inwoners als dertig jaar geleden. Die snelle bevolkingsgroei resulteert in de behoefte aan nieuwe stedenbouwkundige planning. 

De Volkswagen-engineers voorzien de stad van een dashboard dat grafieken en kaarten gebruikt om verkeersbewegingen weer te geven. Naast stedenbouwkundigen profiteren ook politie en brandweer van die data. Dankzij updates van om de tien seconden wordt het verkeer praktisch realtime in beeld gebracht. “Dit is een enorme hulp in specifieke verkeerssituaties, zoals grootschalige evenementen of openbare noodsituaties”, licht Zarbock toe. Hierdoor kunnen hulpverleners sneller reageren op incidenten terwijl ze zich nog voordoen. Denk daarbij aan plotselinge samenscholingen van mensen en natuurlijk verkeersongevallen.

Wat de toekomst van mobiliteit brengt is soms onzeker. Maar als het aan Volkswagen ligt speelt AI een belangrijke rol om te zorgen dat je zoveel mogelijk kunt blijven doorrijden, om zonder oponthoud te genieten van het beste dat onze auto’s te bieden hebben.

De informatie in dit nieuwsbericht was actueel op de datum van publicatie. Wijzigingen in modellen, uitvoeringen, prijzen, technische specificaties, afbeeldingen, of andere informatie zijn te allen tijde voorbehouden. Genoemde prijzen betreffen consumentenadviesprijzen. Het staat dealers en servicepartners vrij eigen verkoopprijzen en kortingen te hanteren. Aan de inhoud van dit nieuwsbericht kunnen geen rechten worden ontleend.