Leusden,
05
mei
2023
|
10:01
Europe/Amsterdam

Innovatief Flexpole-laadstation van Volkswagen helpt realisatie van laadnetwerk versnellen

  • Mijlpaal voor Shell en Volkswagen met ingebruikname van eerste Flexpole-laadstation
  • Het laadstation van Elli, onderdeel van Volkswagen, heeft een uniek batterijopslagsysteem waardoor deze snel en eenvoudig kan worden geïnstalleerd
  • Flexpole-laadstations kunnen binnen 10 minuten een actieradius tot maximaal 160 kilometer bijladen

Shell Duitsland en de Volkswagen Group werken intensief samen aan de grootschalige uitbreiding van de laadinfrastructuur voor elektrische auto’s. De partners hebben een mijlpaal bereikt met de opening van de eerste innovatieve 150 kW Elli Flexpole-lader bij het Shell tank- en laadstation in Göttingen. Het laadstation van het Volkswagen-merk Elli heeft een uniek batterijopslagsysteem dat aansluiting op een laagspanningsnet mogelijk maakt. Dankzij deze nieuwe technologie kunnen de laadstations eenvoudig en flexibel worden geïnstalleerd en kan de uitbreiding van het laadnetwerk worden versneld. 

De Duitse regering heeft zich ten doel gesteld om in 2030 ten minste een miljoen oplaadpunten beschikbaar te maken voor bestuurders van elektrische voertuigen. De geplande uitbreiding van de laadinfrastructuur loopt echter vertraging op door onder meer een tekort aan speciale transformatoren, waar de zo’n 900 Duitse distributienetbeheerders ook nog eens verschillende eisen aan stellen.  

Met de Flexpole-laadoplossing van Elli kan een van de grootste hindernissen bij de snelle uitbreiding van het netwerk worden genomen. De Flexpole-laders kunnen namelijk dankzij het geïntegreerde accusysteem direct op het laagspanningsnet worden aangesloten, zonder dat er een speciale transformator of kostbare  nodig is. Als gevolg hiervan wordt de installatietijd aanzienlijk verkort. Tegelijkertijd maken Flexpole-laadstations een laadsnelheid tot 150 kW mogelijk. Afhankelijk van het specifieke voertuig kan met een Flexpole binnen 10 minuten een actieradius tot 160 kilometer worden bijgeladen.

Volkswagen Group Technology: de technologische krachtpatser van het concern

Elli is onderdeel van Volkswagen Group Technology, de business unit die is gericht op de groepsbrede activiteiten op het gebied van batterijen, laden en e-componenten, en de merken van de groep ondersteunt als in-house technologieleverancier. Mobiliteitsmerk Elli biedt nu al toegang tot Europa's grootste laadnetwerk met momenteel zo’n 500.000 laadpunten van ongeveer 950 aanbieders in 28 landen.

De Volkswagen Groep wil een toonaangevende aanbieder van intelligente laad- en energie-ecosystemen worden. De groep heeft bijvoorbeeld ook als doel om tegen 2025 een wereldwijd netwerk van in totaal 45.000 high-power oplaadpunten (HPC) met een vermogen tot 350 kW te realiseren. Eind 2022 had de Groep met zijn dochterondernemingen IONITY, Ewiva en strategische partners BP en Iberdrola in Europa, Electrify America in de VS en CAMS in China in totaal al zo'n 15.000 snellaadpunten op het net aangesloten. Tegen het einde van 2023 zijn naar verwachting ongeveer al 10.000 HPC-oplaadpunten beschikbaar in Europa en zo’n 25.000 wereldwijd.

De informatie in dit nieuwsbericht was actueel op de datum van publicatie. Wijzigingen in modellen, uitvoeringen, prijzen, technische specificaties, afbeeldingen, of andere informatie zijn te allen tijde voorbehouden. Genoemde prijzen betreffen consumentenadviesprijzen. Het staat dealers en servicepartners vrij eigen verkoopprijzen en kortingen te hanteren. Aan de inhoud van dit nieuwsbericht kunnen geen rechten worden ontleend.