Leusden,
26
september
2016
|
16:26
Europe/Amsterdam

Honderden fans vieren 40 Years of Fun met jarige Golf GTI

  • Golf GTI: een successtory die vanaf 1976 voortduurt
  • 40 Years of Fun brengt zeven generaties Golf GTI in Heteren bijeen

De Volkswagen Golf GTI viert dit jaar zijn veertigste verjaardag. Nog steeds hebben die drie letters niets van hun magische aantrekkingskracht verloren. Dat bleek zondag opnieuw tijdens de meeting 40 Years of Fun in het Gelderse Heteren. Vele honderden GTI-fans uit binnen en buitenland zagen de volledige line-up van de zeven generaties van de ‘hot hatch’ die Volkswagen sinds 1976 heeft geleverd.

Twee jaar na de introductie van de Golf in 1974 bracht Volkswagen de GTI op de markt. De auto met de drie letters GTI, die staan voor ‘Gran Turismo Injection’, zette autoliefhebbers wereldwijd in vuur en vlam en vormde de benchmark binnen zijn segment voor vele andere fabrikanten. In 1976 verwachtte Volkswagen nog zeer conservatief zo’n 5.000 exemplaren van de ‘sport-Golf’ te bouwen – een enkel directielid vreesde zelfs dat er niet meer dan een paar honderd zouden zijn. Maar sinds zijn introductie zijn er meer dan twee miljoen Golfs GTI geproduceerd, waarvan alleen al 462.000 van de eerste serie. Had de oorspronkelijke Golf GTI nog een 1.6-liter motor met 110 pk, in het huidige Golf GTI Clubsport S topmodel ligt een 2.0-liter TSI-motor met maximaal 310 pk.

Bijzondere auto’s
De GTI Club Holland greep afgelopen zondag het 40-jarig jubileum van de GTI-badge aan om een meeting te organiseren. Zowel de oudst bekende Nederlandse Golf GTI – een in nieuwstaat gebracht exemplaar in L97A Diamant Zilver Metallic – als de allernieuwste GTI Clubsport was in Heteren van de partij. GTI-fans zagen tijdens 40 Years of Fun meer bijzondere auto’s op het terrein van Porsche Classic Center Gelderland. Zo was er een gelimiteerde Golf Edition Blue uit 1991, een waar verzamelaarsobject, plus een vierwielaangedreven Golf Limited van de tweede generatie uit 1989. Met maar 71 gebouwde exemplaren is dit volgens kenners 'de ultieme GTI'. Bijzonder was ook de Golf Rallye G60 Groep A, de rallywagen van Volkswagen Motorsport die begin jaren negentig hoge ogen gooide met coureur Raimund Baumschlager achter het stuur.

Praatspektakel
De meeste bezoekers namen hun eigen GTI mee naar Heteren. De gratis toegankelijke meeting was dan ook een groot kijk- en praatspektakel waar de hot hatch uit Wolfsburg in het middelpunt stond. Vele verhalen werden uitgewisseld: van de zoektocht naar die ene Pirelli-GTI uit 1983, de prachtige reis met een GTI 16V over de Stelvio Pas met z’n 48 uitdagende haarspeldbochten tot de prestaties van de nieuwe Clubsport. De meeting 40 Years of Fun was een groot GTI-feest met gelijkgestemden.