Leusden,
21
april
2023
|
09:00
Europe/Amsterdam

Head-up display in de ID.7 mixt de reële met de virtuele wereld

De Volkswagen ID.7 is op vele vlakken een onderscheidende auto. Dat begint al wanneer je achter het stuur plaatsneemt. Want daar vind je standaard het nieuwe hightech Augmented Reality head-up display, waarin een wereld aan dynamische informatie op je wacht. 

De betekenis van Augmented Reality

Eerst even een korte kennismaking met Augmented Reality, oftewel AR. Deze innovatieve technologie maakt het mogelijk om een digitaal beeld over de werkelijkheid heen te leggen. Dat wordt ook wel ‘virtuele verrijking’ genoemd (‘augmented reality’ in het Engels). In het geval van de nieuwe Volkswagen ID.7 betekent dit dat de voorruit dankzij een speciaal aangebrachte laag kan functioneren als een soort projectiescherm. Het AR head-up display kan vervolgens belangrijke informatie in het blikveld van de bestuurder tonen, dynamisch aangepast aan de werkelijke wegsituatie op dat moment. Denk bijvoorbeeld aan routebegeleiding of het geven van verkeerswaarschuwingen. Door de benodigde informatie in het gezichtsveld van de bestuurder te projecteren, hoeft die zijn of haar ogen niet van de weg te halen. En dat voorkomt een hoop gevaarlijke situaties.

Echte en virtuele wereld komen samen

De ID.7 is de eerste Volkswagen die standaard een Augmented Reality head-up display aan boord heeft. Samen met een klein digitaal instrumentenpaneel (ID. Display) achter het stuur vervangen ze de rol die traditionele tellers momenteel nog in de meeste auto’s spelen. Het ID. Display toont wettelijk voorgeschreven informatie, zoals de geldende maximumsnelheid en verkeerswaarschuwingen. Verdere informatie die relevant is voor het rijden wordt door het display virtueel vóór de bestuurder geprojecteerd, optisch op ongeveer 3,5 meter vóór de auto. Deze informatie kan worden aangepast met de knoppen op het multifunctionele stuurwiel. Op ongeveer 10 meter afstand wordt de overige informatie getoond, zoals wegmarkeringen, afstandsinformatie en digitale pijlmarkeringen die in combinatie met het navigatiesysteem de juiste route tonen. Alle symbolen zijn perfect gepositioneerd met de echte wereld buiten de auto als referentiepunt. 

Dit jaar nog zelf ervaren

Lang wachten om het AR head-up display zelf te ervaren hoeft gelukkig niet. De nieuwe ID.7 staat namelijk nog dit jaar bij de Volkswagen-dealers.


De informatie in dit nieuwsbericht was actueel op de datum van publicatie. Wijzigingen in modellen, uitvoeringen, prijzen, technische specificaties, afbeeldingen, of andere informatie zijn te allen tijde voorbehouden. Genoemde prijzen betreffen consumentenadviesprijzen. Het staat dealers en servicepartners vrij eigen verkoopprijzen en kortingen te hanteren. Aan de inhoud van dit nieuwsbericht kunnen geen rechten worden ontleend.