Leusden,
03
juni
2021
|
11:01
Europe/Amsterdam

Griekenland en Volkswagen Groep transformeren Astypalea in slim en duurzaam eiland

  •  
  •  
  • Eerste elektrische Volkswagens rijden op Astypalea, op weg naar volledige e-mobility-transitie 
  • Volkswagen zet e-up!, ID.3 en ID.4 in
  •  
  •  
Samenvatting

Het Griekse Astypalea ligt op koers om uit te groeien tot een slim, duurzaam eiland. De eerste elektrische Volkswagens - waaronder de eerste elektrische politieauto van Griekenland - zijn gisteren op het eiland ingezet, in het bijzijn van Minister-President Kyriakos Mitsotakis, Volkswagen CEO Herbert Diess en Vice-Minister van Buitenlandse Zaken Kostas Fragkogiannis. Ook werden de eerste openbare en privé-laadpunten geactiveerd. Het event markeerde de start op weg naar volledige elektrificatie op Astypalea. De komende jaren wil het eiland overstappen naar slimme, duurzame mobiliteit en de energievoorziening volledig moderniseren. Afgelopen november ondertekenden Volkswagen en de Griekse overheid al een intentieverklaring voor deze samenwerking

“Astypalea wordt een toekomstige proeftuin voor decarbonisatie in Europa”, aldus Herbert Diess, CEO van de Volkswagen Groep. “We gaan in de praktijk ondervinden wat mensen ertoe beweegt om de overstap naar e-mobility te maken en welke incentives nodig zijn voor de transitie naar een duurzame manier van leven. De resultaten van dat onderzoek zullen helpen de overstap naar duurzame mobiliteit en groene energie in Griekenland te versnellen. Astypalea zou ook voor andere regio’s een blauwdruk voor een snelle transformatie kunnen worden, mede dankzij de nauwe samenwerking tussen overheden en het bedrijfsleven.”

Elektrisch rijden voor particulieren

De eerste elektrische Volkswagens worden gebruikt door de politie, de luchthavenautoriteit en de gemeente van het eiland. De verkoop van elektrische auto’s aan particulieren start eind juni. Klanten kunnen dan kiezen uit een Volkswagen e-up!, ID.3 en ID.4, of voor de elektrische SEAT MÓ eScooter 125. Daarnaast maakt de Griekse overheid de overstap naar elektrische mobiliteit extra interessant met aantrekkelijke subsidies. In een volgende fase worden nieuwe mobiliteitsdiensten gelanceerd. De voorbereidingen voor een volledig elektrische autodeeldienst zijn al gestart. Als wereldwijde mobiliteit-provider levert de Volkswagen Groep een uitgebreid pakket aan toekomstige mobiliteitsoplossingen, waaronder geavanceerde energieoplossingen van MAN SE.

Transitie naar groene energie

Griekenland maakt tevens de plannen bekend voor de overstap naar groene energie. Het elektriciteitsnet wordt in twee fasen getransformeerd naar hernieuwbare energie. Tegen 2023 levert een nieuw zonnepark zo’n 3 megawatt aan groene energie, waarmee 100 procent van de benodigde energie voor het opladen van elektrische auto’s wordt afgedekt én meer dan 50 procent van de totale elektriciteitsbehoefte van het eiland. Rond 2026 wordt het nieuwe stroomnet verder uitgebreid tot meer dan 80 procent van de totale energievraag. Daarnaast gaat een accu-opslagsysteem helpen het stroomnet te balanceren, om optimaal gebruik te maken van de energie van het zonnepark. Als gevolg van deze voorzieningen wordt de CO2-uitstoot van het elektriciteitsnet van Astypalea aanzienlijk beperkt, terwijl de energiekosten met minimaal 25 procent zouden kunnen dalen. Momenteel betrekt het eiland zijn elektriciteit nog uit dieselgeneratoren.

De informatie in dit nieuwsbericht was actueel op de datum van publicatie. Wijzigingen in modellen, uitvoeringen, prijzen, technische specificaties, afbeeldingen, of andere informatie zijn te allen tijde voorbehouden. Aan de inhoud van dit nieuwsbericht kunnen geen rechten worden ontleend.