Leusden,
23
april
2020
|
13:05
Europe/Amsterdam

Golf: de maatstaf van zijn tijd, al decennia lang

Samenvatting

Heldere lijnen, puur design; de Golf was een revolutie in 1974. Hij was ontworpen door Giorgetto Giugiaro die een regelrecht icoon creëerde. Sindsdien inspireert de Golf keer op keer. De nieuwste generatie, de achtste, is ontworpen door Klaus Bischoff, Volkswagen Group Chief Designer, en zijn team. Tussen het eerste en het nieuwste model zit maar liefst 46 jaar. De twee ontwerpers stonden voor heel verschillende uitdagingen, en toch verbindt één vraag ze allebei: hoe creëer je een ontwerp dat de tand des tijds doorstaat?

Giorgetto Giugiaro wordt beschouwd als een van de belangrijkste auto-ontwerpers van onze tijd en speelt ook een sleutelrol in de geschiedenis van Volkswagen. Met de creatie van een nieuwe reeks modellen was de ontwerper de man achter Volkswagen's nieuwe stilistische idioom uit 1970: na de Kever de ouverture naar een nieuwe tijd, met Giugiaro als de 'maestro van de grote verandering'.

Duidelijke definitie voor het ontwerp

"Het is gemakkelijk om een ​​mooie auto te ontwerpen, als je er maar een paar maakt", legt de Italiaanse ontwerper uit. "Maar als je er miljoenen van wilt maken ..." Giugiaro is expressief en gebaart enthousiast terwijl hij de uitdaging beschrijft van de opdracht uit Wolfsburg: "Een reeks auto's met een gemakkelijk herkenbaar ontwerp, van een compacte tot een grotere auto.” Giugiaro begon onmiddellijk met het definiëren van de nieuwe regels met zijn eerste versie van de Passat.

Technologie uit Wolfsburg, esthetiek uit Turijn

Volkswagen gaf voor de Golf nog specifiekere instructies: 'We willen dat je een opvolger van de Kever voor ons ontwerpt. We zijn blij als de binnenruimte ongeveer hetzelfde is als die van de Kever.” Giugiaro herinnert zich hoe Kurt Lotz, destijds de CEO van Volkswagen AG, weinig tijd verspilde om ter zake te komen tijdens hun eerste ontmoeting in Wolfsburg, in januari 1970. Hij had ook duidelijke ideeën over het model: “Een moderne compacte auto met een achterklep, veelzijdig en passend bij de laatste trends. Daar zagen de mensen van Volkswagen destijds brood in.“

Opvallende, markante C-stijlen

Wat maakt de Golf zo bijzonder? Als de redactie van Volkswagen Classic een paar jaar geleden naar Turijn reist om Giugiaro te ontmoeten, begint hij het model prompt te tekenen. Zijn potlood glijdt over het papier met af en toe een kleine onderbreking ​​om na te denken. Een fractie later staat het het wereldwijde succes van Wolfsburg al op papier: een Golf, onmiskenbaar en nog steeds ongelooflijk effectief, zelfs in tweedimensionale vorm. Heldere lijnen, teruggebracht tot het essentiële. Opvallend zijn de markante C-stijlen, die voortleven in elke nieuwe Golf. Een goed ontwerp doorstaat de tand des tijds. Giorgetto Giugiaro glimlacht tevreden.

Het idee leeft voort

De Golf-familie is nu acht generaties sterk. Netjes op een rij gezet als kostbare sieraden, gerangschikt van vintage tot modern, worden de Golf-generaties gepresenteerd op de Piazza in Autostadt Wolfsburg. Een aanblik die een glimlach rond de lippen tovert. Zelfs bij iemand die de Golf door en door kent. Net als Volkswagen Group Chief Designer, Klaus Bischoff. "De maatstaf van zijn tijd!" Bischoff tikt als erkenning op het dak van Giugiaro's Golf. Hij is al meer dan 30 jaar bij Volkswagen thuis met de Golf. “Een origineel ontwerp, nauwkeurig en effectief”, zegt hij terwijl hij achter het stuur plaatsneemt. Tegenwoordig ziet de eerste generatie Golf er vrij klein uit, vooral wanneer iemand met de lengte van Bischoff erin plaatsneemt. Deze 'kleine' auto staat echter in hoog aanzien. "Netjes, alles gepositioneerd binnen het gezichtsveld, zonder poespas." Bischoff vormt met zijn handen een rechthoek: de cockpit is netjes, alles zit in een recht frame.

Golf is klasse apart

Een auto zoals hij er nog nooit eerder was geweest: "De Golf kwam met veiligheid, mobiliteit en design voor iedereen." De door Giugiaro ontworpen Golf is het baanbrekende eerste hoofdstuk van een succesverhaal, zoals Bischoff uitlegt: "Het Golf-vormige Volkswagen-ontwerp: perfect geproportioneerd, met een ongekende helderheid en tot in het kleinste detail doordacht." Deze volledig nieuwe Volkswagen verdiende een klasse apart. Gevestigd, ontwikkeld, maar altijd een Golf; dat is de grote uitdaging voor de ontwerpafdeling bij elke nieuwe generatie. “De Golf werd een icoon, maar het kostte tijd en moed! Duurzaamheid vereist strikte discipline”, benadrukt Bischoff.

Golf spreekt vrijwel iedereen aan

Het wereldwijde succes van de auto laat zien dat de Golf vrijwel iedereen aanspreekt. De achtste generatie is krachtig, innovatief en visionair. Bischoff is trots op de nieuwe Golf. En hij weet waar hij het over heeft. Hij is als ontwerper betrokken geweest bij deze succesvolle auto sinds de Golf 2. Hij was de man achter het interieur van de Golf 5. Sinds de zesde generatie van de Golf is hij verantwoordelijk voor het ontwerp van alle Volkswagen-modellen, inclusief de nieuwe Golf. “Ik denk dat deze Golf de beste ambassadeur is, ook voor de nieuwe Volkswagen-filosofie. Het is goed geproportioneerd, esthetisch en ronduit dynamisch”, zegt Bischoff. "Een sympathieke atleet met een sterke blik op de toekomst."