Leusden,
26
maart
2019
|
10:00
Europe/Amsterdam

Elektrische ID. eerste CO2-neutraal gebouwde Volkswagen ter wereld

Elektrische ID. eerste CO2-neutraal gebouwde Volkswagen ter wereld

  • Meer dan 1 miljoen ton CO2-besparing per jaar bij productie
  • CO2-neutraal bij gebruik van groene stroom
  • Tot 97% van hoogvoltaccu te recyclen
Samenvatting

Het terugdringen van de CO2-uitstoot is het sleutelwoord in de duurzaamheidsstrategie van Volkswagen. Om die CO2-uitstoot en daarmee de opwarming van de aarde zoveel mogelijk te beperken, committeert Volkswagen zich vol aan het Parijse Klimaatakkoord, dat inzet op een klimaatneutrale samenleving in 2050.

Om de CO2-uitstoot zo veel mogelijk te verminderen, zet Volkswagen vol in op e-mobility. Met de inzichten van nu is dat de beste en meest efficiënte manier om klimaatneutrale, schone mobiliteit te realiseren. De nieuwe ID., die eind dit jaar in productie gaat, speelt een pioniersrol in de duurzaamheidsstrategie van Volkswagen. Hij is de eerste van een complete generatie elektrische auto’s van Volkswagen die gedurende zijn hele levenscyclus CO2-neutraal is, mits geladen met groene stroom. Alleen al tijdens de productiefase plant Volkswagen de CO2-emissie met meer dan 1 miljoen ton per jaar te verminderen. Dat is ongeveer de klimaatimpact van een kolencentrale die 300.000 huishoudens van energie voorziet.

“Klimaatverandering is de grootste uitdaging van dit moment”, aldus Thomas Ulbrich, lid van de Raad van Bestuur van Volkswagen AG en verantwoordelijk voor e-mobility bij Volkswagen. “Als grootste autofabrikant ter wereld nemen wij onze verantwoordelijkheid. De nieuwe ID. wordt de eerste auto van Volkswagen die klimaatneutraal wordt geproduceerd. Om zeker te stellen dat de auto emissievrij blijft gedurende zijn levenscyclus, werken we aan verschillende manieren om groene stroom te gebruiken. Echt duurzame mobiliteit is alleen mogelijk als we het allemaal willen en er allemaal aan werken. Daar is echter wel een energierevolutie voor nodig, met voldoende energie uit hernieuwbare bronnen.”

Eerste ID. in 2019 in productie

De eerste volledig elektrisch aangedreven Volkswagen ID. gaat eind 2019 in het Duitse Zwickau in productie en komt begin 2020 op de markt. Kort daarna wordt de SUV ID. CROZZ geïntroduceerd, gevolgd door de ID. BUZZ bestelwagen en de ID. VIZION voor het hogere segment. In de toekomst komt Volkswagen in elk segment met elektrische auto’s: van compact tot bestelwagen. Volkswagen heeft als doel om tegen 2025 minimaal 20 verschillende elektrische modellen in de showroom te hebben staan.

CO2-neutraal produceren, gebruiken én recyclen

Voor een maximale CO2-reductie is het cruciaal dat niet alleen de uitstoot van een elektrische auto CO2-neutraal is, maar ook het productie- en recyclingproces zo milieuvriendelijk mogelijk. Voor elektrische auto’s geldt dat ze net zo schoon en groen zijn als de elektriciteit waarvan ze gebruikmaken. Voor de productie geldt dat vooral de fabricage van batterijen zeer energie-intensief is. Als hiervoor elektriciteit uit kolencentrales wordt gebruikt, heeft dat een grote impact op het milieu.

Precies daarom introduceert Volkswagen dit jaar zijn eerste klimaatneutrale auto, die wordt geproduceerd op een manier waarbij de CO2-uitstoot zoveel mogelijk wordt vermeden of maximaal wordt verminderd. Zo maakt de fabriek in Zwickau, waar de ID. zal worden gebouwd, nu al gebruik van stroom van hernieuwbare bronnen. Onvermijdbare CO2-uitstoot wordt gecompenseerd door investeringen in gecertificeerde milieubeschermingsprojecten. Zodoende is productie van de ID. van meet af aan CO2-neutraal.

Als de ID. consequent wordt geladen met groene stroom kan hij gedurende zijn gehele levenscyclus ook CO2-neutraal rijden. Volkswagen komt met verschillende laadoplossingen en biedt rijders van een e-up! of e-Golf nu al laadabonnementen met groene stroom.

Aan het einde van de rit is een ID. voor het overgrote deel te recyclen. Een belangrijk element bij de recycling van een elektrische auto is de hoogvoltaccu. Volkswagen neemt ook hier haar verantwoordelijkheid. Enerzijds met innovatieve ‘second-life’ oplossingen zoals een powerbank voor elektrische auto’s en anderzijds met een speciale, state-of-the-art recyling faciliteit in het Duitse Salzgitter. Volkswagen heeft als doel om tot 97% van hoogvoltaccu’s te kunnen recyclen.

Meer weten over de elektrisch rijden? Kijk dan op www.volkswagen.nl/elektrisch-rijden.

Schrijf je hier in voor het laatste nieuws.