Leusden,
11
mei
2015
|
15:00
Europe/Amsterdam

Een driecilindermotor die sterk genoeg is voor de Golf GTI

Volkswagen investeert in nog efficiëntere motoren

Volkswagen heeft op het internationale motorensymposium van Wenen diverse nieuwe motorconcepten gepresenteerd. Voornaamste doel: een verdere CO2-vermindering bewerkstelligen. De opvallendste primeur is zonder meer een 272 pk sterke 1.0-liter driecilinder benzinemotor.

De 272 pk sterke driecilinder TSI-motor is een technisch huzarenstukje: meer vermogen dan de huidige Golf GTI uit de halve cilinderinhoud. “Dit voorbeeld laat goed zien hoe groot het potentieel van verbrandingsmotoren nog steeds is,” aldus Dr. Heinz-Jakob Neußer, lid van de Raad van Bestuur van Volkswagen verantwoordelijk voor Technische Ontwikkeling.

Muis met olifantslongen
Volkswagen heeft veel autosportervaring en dus veel kennis over high-performance motoren. De driecilinder TSI-motor deelt dan ook DNA met de motor uit de Polo R WRC rally-auto. De éénlitermotor kreeg een monoscroll turbo én een elektrische turbo (e-booster). Met een laserbehandeling werd de weerstand in de motor verder verminderd en dus de efficiëntie verhoogd. Deze techniek is ook zeer relevant voor ‘normale’ motoren om de CO2-uitstoot verder te verminderen.

Investeren in alle motorentechnieken
De verbetering van verbrandingsmotoren past binnen een brede aanpak van Volkswagen om het verbruik en de CO2-uitstoot van modellen te blijven verlagen. “Naast innovaties op het gebied van aardgas, plug-in hybrides, elektrische auto’s en brandstofcelauto’s blijft de optimalisatie van interne verbrandingsmotoren voor ons een belangrijk aandachtspunt,” verklaart Dr. Neußer.

Verbrandingsmotoren onmisbaar
“Efficiënte TDI-diesels en TSI-benzinemotoren – idealiter in combinatie met DSG-versnellingsbakken – blijven onmisbaar voor de nabije toekomst”, gaat Neußer verder. Het reduceren van CO2-emissies bij verbrandingsmotoren is tegenwoordig absoluut hightech. Onze high-performance driecilinder TSI-motor en hoogtoerige diesels zijn daar het bewijs van.”

Lees hier de uitgebreide persinformatie (Engelstalig).