Leusden,
15
juni
2023
|
09:00
Europe/Amsterdam

Dit Griekse eiland wordt volledig elektrisch

  • Astypalea: broedplaats voor slimme, duurzame mobiliteit
  • Volledig elektrische auto’s en scooters stimuleren overstap naar e-mobiliteit
  • Digitale mobiliteitsdiensten vergroten mobiliteit op Grieks eiland
  • 3-megawatt zonnepark voorziet volledig in behoefte van alle elektrische auto’s
Samenvatting

Enkele jaren geleden is de Volkswagen Groep samen met de Griekse overheid een project gestart om het eiland Astypalea volledig om te schakelen op e-mobility, digitale mobiliteitsoplossingen en groene energie. Waarmee Astypalea fungeert als broedplaats voor slimme, duurzame mobiliteit. En de eerste resultaten zijn zeer veelbelovend: er wordt door de eilandbewoners en toeristen veelvuldig gebruikgemaakt van de nieuwe, digitale mobiliteitsdiensten, waarbij zo’n 25 procent van de bewoners van het eiland regelmatig kiest voor de ASTYBUS ridesharing-service. Alleen al gedurende de afgelopen twaalf maanden heeft ASTYBUS meer dan 200.000 klantkilometers geklokt. Maar ook met de elektrificatie van het wagenpark op Astypalea gaat het hard: nagenoeg alle nieuwe auto’s die op het Griekse eiland worden geregistreerd, zijn volledig elektrisch.

De Volkswagen-groep ondersteunt Astypalea met uitgebreide mobiliteitskennis en modellen van de merken Volkswagen, Volkswagen Bedrijfswagens, Ducati en SEAT MÓ. De maatregelen om de mobiliteitsvoorzieningen op het eiland te transformeren zijn bijna volledig uitgevoerd. Dit betreft met name de openbare laadinfrastructuur, de speciale subsidieregeling voor particuliere klanten en bedrijven, de elektrificatie van dienstvoertuigen (bijv. van de politie en de luchthaven) en de mobiliteitsdiensten ASTYBUS en astyGO. Het aantal e-voertuigen op Astypalea is in korte tijd gestegen van nul naar 84.

Van buslijn tot ID. Buzz

De ridesharing-service ASTYBUS heeft de traditionele buslijn op Astypalea inmiddels vervangen. In tegenstelling tot de oude buslijn rijdt ASTYBUS nu het hele jaar door en verbindt veel meer plaatsjes op het eiland. Afhankelijk van het seizoen worden er voor deze dienst maximaal vijf ID. Buzz-modellen gebruikt. Via de autodeeldienst astyGO kunnen eilanders en toeristen daarnaast zowel ID.-modellen van Volkswagen als e-scooters van SEAT MÓ en e-bikes van Ducati huren. Het boeken ervan gebeurt via de smartphone met de astyMOVE-app.

“De komende twee decennia gaan we veel van de veranderingen die het Astypalea-project teweeg brengt ook in andere delen van Europa zien. Bijzonder indrukwekkend om te zien is de mentaliteitsverandering van de mensen, van aanvankelijke scepsis tot positieve instemming. Hieruit blijkt dat snelle transformatie mogelijk is wanneer bedrijven, politiek en de samenleving samenwerken”, aldus Maik Stephan, hoofd Business Development van de Volkswagen Groep.

Groene energie: 3-megawatt zonnepark in 2024 live

De volgende stap op Astypalea is de vernieuwing van de energievoorziening, die geleidelijk wordt overgeschakeld naar het gebruik van lokaal geproduceerde, hernieuwbare energie. De al bestaande kleinere zonnecentrales voorzien onder meer de huidige e-vloot van groene stroom. De volgende mijlpaal is de bouw van een hybride energiesysteem, dat bestaat uit een zonnepark met een capaciteit van 3,5 megawatt en een batterijopslagsysteem. Die combinatie wordt naar verwachting in 2024 in gebruik genomen. Dit systeem gaat 100 procent van de energiebehoefte van het eiland voor e-mobiliteit afdekken en tot 60 procent van de algemene energievoorziening. Tegen 2026 moet het energiesysteem verder zijn uitgebreid en gaat dan zelfs in circa 80 procent van de totale energievraag voorzien. Tot nu toe is de stroom voor het eiland voornamelijk afkomstig van elektriciteit uit dieselgeneratoren, die tot 5.000 ton CO2 per jaar uitstoten.

Uit onderzoek is gebleken… veel bijval voor e-mobility-initiatieven 

Uit wetenschappelijk onderzoek als onderdeel van het project blijkt dat er veel steun is voor de e-transformatie: 80 procent van de bewoners op Astypalea staat positief tegenover e-mobiliteit en mobiliteitsdiensten. Dat betekent een aanzienlijke verbetering ten opzichte van de eerste enquête aan het begin van het project in 2021 en onderstreept hoe cruciaal het is om relevante informatie over nieuwe technologieën en diensten te verstrekken. De ridesharing-service ASTYBUS wordt zeer gewaardeerd, met een score van 97 procent, waarbij met name het flexibele gebruik en de lage tarieven punten scoren. Uit het onderzoek blijkt ook dat op Astypalea de kosten een doorslaggevende factor zijn bij het overstappen op elektrische auto's. Tegelijkertijd wordt de laadinfrastructuur niet langer als een obstakel gezien. 

De informatie in dit nieuwsbericht was actueel op de datum van publicatie. Wijzigingen in modellen, uitvoeringen, prijzen, technische specificaties, afbeeldingen, of andere informatie zijn te allen tijde voorbehouden. Genoemde prijzen betreffen consumentenadviesprijzen. Het staat dealers en servicepartners vrij eigen verkoopprijzen en kortingen te hanteren. Aan de inhoud van dit nieuwsbericht kunnen geen rechten worden ontleend.