Leusden,
14
juni
2021
|
15:19
Europe/Amsterdam

De Volkswagen 1500 van Bas Pape: “elke rit is weer vakantie”

Samenvatting

Bas Pape (35) heeft zijn Volkswagen 1500 inmiddels 12 jaar in bezit. En voor de trotse eigenaar van deze prachtige klassieker staat één ding vast: de auto gaat nooit meer weg! “Zodra ik instap, heb ik het gevoel op vakantie te zijn.”

De Volkswagen 1500 van Bas Pape is een bijzonder exemplaar. De lichtblauwe auto werd gebouwd en geregistreerd in 1962, slechts enkele maanden nadat Volkswagen het nieuwe model op de autobeurs van Frankfurt had gelanceerd. Dat maakt het exemplaar van Bas één van de oudste van Nederland.

Niet minder bijzonder is de originaliteit van de 1500. “Hij is nog nooit uit elkaar geweest voor restauratie,” vertelt Bas. “Goed, de motor was onlangs toe aan een revisie, maar mag het een keertje, na 59 jaar? Niet alleen de luchtgekoelde boxermotor is heel robuust gebouwd, de hele auto is van een uitstekende bouwkwaliteit.”

Meteen verkocht

Bas’ liefde voor zijn klassieke Volkswagen 1500 ontstond lang geleden. “Met wat vrienden ging ik jaarlijks naar het internationale treffen voor luchtgekoelde Volkswagens in Budel,” vertelt hij. “Daar zag ik voor het eerst een Type 3 staan. Ik was meteen verkocht! Zo’n auto wilde ik hebben.”

Bas ging op zoek naar een exemplaar dat aan al zijn wensen voldeed. Nog helemaal niet zo eenvoudig, aangezien de Type 3 een behoorlijk zeldzame klassieker is. “Vergeleken met de Kever of de Bulli, zijn er van de Type 3 veel minder exemplaren gebouwd.”

Uiteindelijk kwam Bas zijn Volkswagen 1500 in 2010 op het spoor. “De auto stond toen al op een verlaagd onderstel en op lichtmetalen BRM-wielen,” vertelt hij. “De vorige eigenaar had de originele stalen wielen met de verchroomde wieldeksels gelukkig bewaard. Uiteindelijk wil ik die wel weer een keertje onder de auto zetten.”

Nooit de kortste route

In twaalf jaar tijd is Bas’ liefde voor zijn Volkswagen 1500 nooit bekoeld. “De auto gaat echt nooit meer weg!” zegt de 35-jarige eigenaar stellig. “Elke keer als ik instap, word ik weer overmand door nostalgie. Hij herinnert me aan mijn kinderjaren. Zo werd bij ons thuis altijd de muziek uit de jaren ‘60 gedraaid. Die ronde koplampen en subtiele staartvinnetjes – dat is toch prachtig? En moet je eens kijken naar het interieur: het gelakte dashboard, de afzonderlijke klokken, de crème-witte bekleding … Alsof je een stap terugzet in de tijd.”

“Wanneer ik de Volkswagen bijvoorbeeld meeneem naar m’n werk,” vervolgt Bas, “rijd ik nooit via de kortste of de snelste route. Met deze auto ga je op zoek naar onbekende, stille weggetjes binnendoor. Op die momenten onthaast ik helemaal en heb ik het gevoel dat het vakantie is. Ik raak dan het besef van tijd volledig kwijt. Puur genieten!”

De Volkswagen 1500 bekleedt ook een sociale rol. Nog altijd gaat Bas elk jaar naar enkele grote meetings voor liefhebbers van luchtgekoelde Volkswagens, in zowel binnen- als buitenland. “En nog altijd met dezelfde vrienden die mij elf jaar geleden meenamen naar Budel. De liefde voor luchtgekoelde Volkswagens schept nou eenmaal een hechte band.”

Over de Volkswagen 1500

Zijn officiële benaming is Volkswagen 1500, maar in liefhebberskringen staat de auto ook wel bekend als Type 3. Na de Kever (Type 1) en de ‘Bulli’ (Type 2), was dit het derde model dat Volkswagen in productie nam.

Een andere bijnaam van de auto is ‘Ponton’. In tegenstelling tot de spatborden van de Kever, vormen deze bij de 1500 een geïntegreerd onderdeel van het koetswerk. Een dergelijke constructie wordt ‘pontoncarrosserie’ genoemd.