Leusden,
16
maart
2023
|
16:56
Europe/Amsterdam

De nieuwe ID. 2all is ontworpen als een échte Volkswagen

Samenvatting

Waaraan herken je een échte Volkswagen? Die vraag zal door iedereen op een andere manier worden beantwoord. De één zegt bijvoorbeeld iets over bouwkwaliteit en iemand anders zal het hebben over een robuust ogend ontwerp. Beiden hebben ze gelijk, want een Volkswagen is pas een Volkswagen als het ontwerp aan die kwaliteiten voldoet. Aan de hand van de nieuwe Volkswagen ID. 2all leggen we je uit hoe we ons herkenbare design uit het verleden naar de toekomst brengen.

 

Nieuw en toch vertrouwd

In 2025 is het zover. Dan presenteren we de productieversie van de ID. 2all, waarvan het ontwerp een voorbode is van de nieuwe ontwerptaal van Volkswagen. Hoofddesigner Andreas Mindt vertelt waaraan je kunt zien dat de ID. 2all een echte Volkswagen is: “Het nieuwe design van Volkswagen is op drie pijlers gebaseerd - stabiliteit, sympathie en spanning. Stabiliteit vinden we het ontwerp van de C-stijl. Deze signatuur werd oorspronkelijk ontwikkeld voor de allereerste Golf en is nu opnieuw een bepalend element in het design van de ID. 2all.” De ID. 2all is de eerste Volkswagen met deze nieuwe C-stijlsignatuur. “In de toekomst brengen we vaker het DNA van onze iconen over op onze nieuwe modellen. Op diverse fronten kun je de ID. 2all ook zien als een hommage aan de Kever, Golf en Polo”, vertelt Mindt.

Een sympathiek lijnenspel, naar het voorbeeld van de Mona Lisa

Autodesign is een kunstvorm, maar wel één met duidelijke regels – zoals de ‘golden ratio’. “Sympathie wordt gecreëerd door deze golden ratio, ofwel de drie vijfde / twee vijfde verhouding,” vertelt Mindt. Dit geometrische principe werd door Leonardo da Vinci al in werken als de Mona Lisa toegepast. Mensen ervaren deze door de natuur gecreëerde scheiding als aangenaam en sympathiek.

De ontwerper vervolgt: “De kenmerkende lijn die onder de raampartij loopt, bevindt zich precies op de golden ratio van de ID. 2all. Zowel de Kever als de Golf volgde dit principe ook al.” Het tweede doorslaggevende element met het oog op sympathie is het ontwerp aan de voorkant. Mindt: “De voorkant van de ID. 2all kenmerkt zich door oplopende elementen. Het zorgvuldige gebruik van deze elementen zorgt voor een mooie glimlach.” Het derde element van sympathie past perfect in dit plaatje, dat is namelijk menselijkheid. Mindt: “Voor ons is het belangrijk dat de voorkant van een Volkswagen een menselijke uitdrukking uitstraalt. Precies zoals de ID. 2all dat doet.”

Hoge kwaliteit en elegantie zorgen voor spanning

De laatste pijler in de nieuwe ontwerptaal van Volkswagen is spanning, waarbij dynamiek een grote rol speelt. De ID. 2all is zo ontworpen dat ook een sportieve variant in de toekomst goed denkbaar is. Hoge kwaliteit, ook typisch Volkswagen, is het tweede ontwerpelement dat moet zorgen voor een mate van spanning bij iedereen die de auto voor het eerst ziet. Mindt geeft een voorbeeld. “Ons studiemodel heeft in het interieur een keuzeknop voor de rijmodus die van zeer hoogwaardig materiaal is gemaakt en een heel precieze bediening mogelijk maakt. Dit is een klein detail dat je normaal gesproken niet zou verwachten in een auto in deze prijsklasse.” Het derde element is elegantie – een stijlelement dat een Volkswagen tijdloos maakt en waardoor hij zijn waarde behoudt. De ID. 2all weerspiegelt deze elegantie in het samenspel tussen de motorkap en het silhouet, waarbij het uiterlijk van het studiemodel als het ware wordt verlengd. Alles bij elkaar genomen is het een geheel dat in prachtige balans staat.

Dankzij de nieuwe designtaal zullen de toekomstige modellen van Volkswagen in elk geval net zo tijdloos zijn als de iconische modellen van toen. Ze dragen ook bij aan de belofte die ons merk ooit heeft afgelegd: voor elke portemonnee een betrouwbare en veilige auto van de hoogste kwaliteit.

De informatie in dit nieuwsbericht was actueel op de datum van publicatie. Wijzigingen in modellen, uitvoeringen, prijzen, technische specificaties, afbeeldingen, of andere informatie zijn te allen tijde voorbehouden. Genoemde prijzen betreffen consumentenadviesprijzen. Het staat dealers en servicepartners vrij eigen verkoopprijzen en kortingen te hanteren. Aan de inhoud van dit nieuwsbericht kunnen geen rechten worden ontleend.