Leusden,
27
oktober
2016
|
13:11
Europe/Amsterdam

Aftellen naar de vernieuwde Golf: De vierde Golf, stijlicoon van de reeks

De vierde generatie van de Golf kwam in 1997 tot stand onder leiding van Volkswagen’s toenmalig hoofd design Hartmut Warkuß. De Golf 4 geldt nu als stijlicoon, met name vanwege de heldere vormgeving en de brede C-stijl die nog steeds terugvoert naar de Golf 1 uit 1974. Maar niet alleen uiterlijk verlegde de Golf 4 grenzen, ook innerlijk: met baanbrekende techniek en een kwaliteitsniveau dat ongekend was in zijn klasse. Er gingen 4,99 miljoen Golfs 4 met al zijn afgeleiden over de toonbank.

Een terugblik op 1997. Robbie Williams is getransformeerd van tieneridool in wereldster met de hit Let me entertain you, Kate Winslet en Leonardo DiCaprio schrijven filmhistorie met de première van Titanic en Volkswagen presenteert de vierde generatie Golf, wat betreft design de puurste tot dan toe. “De Golf is een monument”, zegt ontwerpbaas Hartmut Warkuß. “Een auto die feilloos in de voetsporen stapte van het wereldwijde succes van de Kever. Het was verstandig om de bedrijfsstrategie op evolutionaire en niet op revolutionaire wijze kracht bij te zetten, want het is belangrijk om een hoge mate van continuïteit te tonen.”

Dat is precies wat Warkuß doet met de vierde Golf, al is niets gekopieerd van de Golf 3. Integendeel: niet één carrosseriedeel van de geheel opnieuw ontworpen Golf is overgenomen van zijn voorganger. De voorruit is vlakker, de achterruit juist steiler, het dak loopt verder door naar achteren. Zelfs Giorgio Giugiaro, ontwerper van de eerste Golf in 1974, geeft blijk van zijn bewondering voor de nieuweling: “Het genetisch materiaal van de Golf is nog steeds duidelijk bij deze vierde generatie.”