Leusden,
25
oktober
2016
|
11:04
Europe/Amsterdam

Aftellen naar de vernieuwde Golf: De Golf 2, het DNA van een wereldwijd succesverhaal

De Golf is ‘one of a kind’ en bestand tegen namaak. De Golf is er als één van de weinige betaalbare auto’s in de wereld voor alle rangen en standen. Experts zijn het erover eens dat het allesbepalende moment in de geschiedenis van de Golf de late jaren zeventig was. Toen werd het besluit genomen om de Golf MkII te creëren door het design-DNA van de MkI door te ontwikkelen. Zo ontstond het fenomeen Golf, dé Volkswagen onder de Volkswagens.

Een terugblik naar 1983. De Duitser Ulf Merbold gaat de ruimte in gaat met de spaceshuttle Columbia. Het album Thriller van Michael Jackson schiet naar duizelingwekkende verkopen en wordt de bestverkochte plaat ter wereld. Apple presenteert de eerste computermuis in massaproductie. En in de herfst van dat jaar wordt de tweede generatie Golf gelanceerd.

Voor de Golf MkII blijven de ontwerpers trouw aan het DNA van de Golf MkI, terwijl ze er vooruitstrevende nieuwe details aan toevoegen. Zoals radicale nieuwe kenmerken aan de achterzijde: de achterlichten van de Golf MkI zaten helemaal onderaan, net boven de bumper, maar die van de Golf MkII zitten wat verder naar boven. Dat had in 1983 geen enkele andere auto. Een brug tussen de twee generaties – de vorm van de C-stijl – blijft herkenbaar tot op de dag van vandaag. Zoals Volkswagen het in 1983 zelf zei: “De Golf moet een Golf blijven, dus mag een nieuw ontwerp niet afdwalen van het oorspronkelijke concept. En toch moet het van bumper tot bumper een nieuwe auto zijn, volgens het fundamentele principe: continuïteit van het concept, vooruitgang in details en kwaliteit.” Het bleek de formule voor een wereldwijd succes.