Noorwegen, de koploper in elektrisch rijden.

De e-Golf op een besneeuwde bergweg.
Leestijd 7,5 min. Kijktijd 7,5 min.

Welkom in het land van elektrische auto's.

Voor veel mensen in Noorwegen is elektrisch rijden al een vast onderdeel van het dagelijks leven. Hun houding is nogal verrassend als je bedenkt dat het land bekend staat om zijn lange afstanden en relatief weinig inwoners.

De e-Golf neemt Thomas en zijn familie mee op elk outdoor avontuur.
De e-Golf geeft Ginge rust.
Lena is aan het rekken voordat ze gaat hardlopen in de sneeuw.

Eén met de natuur: milieubewust leven.

Thomas vertelt dat hij bijna constant op pad is, of hij nu bezig is met extreme sports of met zijn gezin op reis gaat.

"De belangrijkste factor die mij ervan overtuigde om over te stappen op een elektrische auto is dat de prestaties net zo goed zijn als die van een auto op benzine. Nu ga ik nooit meer een benzineauto rijden!“

Thomas Rolland-Herskedal, wiens achternaam "Heerser van het dal" betekent, werkt als IT-projectmanager. Grote kans dat je hem buiten vindt - aan het snowboarden, surfen of vissen. De auto die hij meeneemt op zijn familie-uitstapjes en sportieve outdoor avonturen - vaak over bergachtige wegen - is een e-Golf.

"Ik hou ervan om in de natuur te zijn: de rust, de frisse lucht, de geluiden, de geuren. Het is de perfecte plek voor een beetje rust. Als mijn kinderen in de toekomst aan mij denken, wil ik hen eraan herinneren dat we altijd veel belang hebben gehecht aan het laten zien van de natuur. Mits het land over elektriciteit beschikt, is een elektrische auto eenvoudig. Persoonlijk geloof ik sterk in de bescherming van de natuur. Elektrische auto's maken hier voor mij deel van uit".

Net als Thomas, is ook Kristian veel buiten de deur. De kunstliefhebber heeft ook een zorgeloze benadering van elektrisch rijden. Ontdek waarom Kristian zo blij is met zijn e-Golf.

Eigenlijk heel logisch: de overstap naar elektrisch rijden.

Toen we Kristian uit Bergen ontmoetten, werd één ding meteen duidelijk: dit is een man met veel energie en een schat aan interesses. Dit is waarschijnlijk de reden waarom hij vertelt hoe hij zijn passie voor dieren weet te combineren met zijn liefde voor kunst: "Terwijl mijn auto aan het opladen is, heb ik tijd voor andere dingen.“ En als je naar Kristian kijkt dan begrijp je meteen waar deze sympathieke Noor helemaal voor gaat.

De 33-jarige verkoper van verzekeringen verdeelt zijn leven tussen het kippenhok en de kunst. Hij heeft veel hobby's en interesses. De auto waarmee hij dit allemaal kan combineren, is de e-Golf.

"Ik ben veel buiten de deur. Ik moet bijvoorbeeld iets ophalen voor mijn kippen of mijn foto's van A naar B vervoeren. Het voordeel van een elektrische auto is dat hij snel optrekt. Ik mis de gewone auto niet - als je een auto met benzinemotor zo zou noemen. Veel mensen zouden waarschijnlijk verbaasd zijn om te horen hoe gemakkelijk het is om over te stappen op je eerste elektrische auto".

Lena maakt regelmatig gebruik van haar elektrische auto, zowel doordeweeks als in het weekend.

Altijd genoeg vermogen voor het hele gezin.

Voor Lena betekent reistijd ook gezinstijd. Dit werd al snel duidelijk toen we de fanatiek fitnessende moeder ontmoetten. Tijdens het rondrijden van haar dochters praat ze met hen over een scala aan onderwerpen: "Daarom is het goed om zo‘n stille auto te hebben," zegt ze. Lena heeft ook een uitgesproken mening over het onderwerp laadtijd: ze laadt haar e-Golf thuis of op het werk op. Het is een beetje als dansen - het (oplaad)ritme wordt je snel eigen.

De 45-jarige zou alles doen voor haar gezin: als ze niet buiten in de frisse lucht is, dan rijdt ze haar dochters naar dansles of gymnastiek. Zo blijven ze in nauw contact met elkaar. Haar e-Golf stelt haar in staat om veel tijd met haar dochters door te brengen en over van alles en nog wat te praten.

"Het zijn bijzondere momenten - een moment voor ons alleen. We gebruiken de tijd om samen te zijn. We praten over vrienden en wat er in hun leven gebeurt. Daarom is het zo goed om zo‘n stille auto te hebben. Een elektrische auto rijden is geen grote verandering. Je komt in een ritme en dan is alles onder controle. Wij hebben geluk dat wij de auto op het werk en thuis kunnen opladen".

Voor Ginge is het rijden met zijn e-Golf gewoon leuk. De elektrische auto geeft hem ook een betere kwaliteit van leven. Hij rijdt de natuur in om zijn werk achter zich te laten.

Angst voor een lege accu... Hoezo?!

Rekkevideangst, in het Engels bekend als "range anxiety", is de term die Noren gebruiken om de angst te beschrijven dat hun elektrische auto zijn bestemming niet zal bereiken door een lege accu.

Ginge is een componist voor films. Deze baan alleen al houdt hem veel op de weg. En als je zoveel in de auto zit, wil je wel comfort hebben. Daarom gebruikt hij de Car-Net app om vooraf zijn auto al voor te verwarmen. Als gevolg daarvan is zijn e-Golf al lekker warm als hij instapt. Hij heeft altijd genoeg acculading om twee keer naar de stad en terug te rijden - zonder dat hij hoeft op te laden.

"Vroeger had ik geen interesse in auto's. Maar sinds ik mijn elektrische auto heb gekregen, ben ik voortdurend op zoek naar excuses om ergens heen te rijden. Gewoon omdat het zo leuk is! Voordat we onze elektrische auto kochten, werd in het Noors een nieuw woord uitgevonden: rekkeviddeangst (range anxiety). Ik ben echter nooit bang geweest om ergens vast te komen zitten terwijl ik onderweg ben."

Deze e-Stories zijn misschien ook wat voor jou.

Meer weten?

Schrijf je dan direct in voor de speciale Elektrisch Rijden-nieuwsbrief.

Stel samen

Geïnteresseerd in een e-Golf of e-up!?

Dealer zoeken

Neem contact op met je dealer om een proefrit te plannen.