De cityskater.

Micromobiliteit op z'n slimst.

Micro, maar machtig.

Volkswagen elektrische mobiliteitsexpert Christopher Möllers forenst tussen huis en werk. Maar wanneer hij zijn auto parkeert, is hij nog niet op zijn bestemming. De briljante oplossing om zijn laatste kilometers af te leggen, ligt opgevouwen in zijn bagageruimte...

Volkswagen duurzaamheid

Nieuwsgierige blikken, geïnteresseerd gefluister, knikken van goedkeuring van voorbijgangers - wie in het openbaar met de twee Volkswagen-experts Carsten Camrath en Christopher Möllers z'n opwachting maakt, ervaart spontaan enthousiasme. Niet hun gelijkenis met een wereldberoemde sport- of popster zorgt voor de opschudding, maar de opvallende futuristische voertuigen die ze bij zich hebben voor de fotoshoot. De witgelakte, elektrische voertuigen dragen de namen Cityskater en Streetmate. "Het is verbazingwekkend hoeveel interesse en positieve feedback we krijgen als we ze bij ons hebben. Ik had al een paar exemplaren spontaan kunnen verkopen", legt Carsten Camrath uit. Als hoofd micro-mobiliteit heeft hij een Streetmate bij zich. "Bij massaproductie kost de Streetmate niet veel meer dan een merkscooter met een verbrandingsmotor", zegt Camrath. En daarmee definieert hij ook gelijk het toepassingsgebied van de e-scooter: afstanden tot 60 km op basis van één acculading en een maximumsnelheid van maximaal 45 km/u kenmerken de Streetmate. "In tegenstelling tot een verbrandingsmotor rijdt deze lokaal emissievrij en bijna geluidloos", vervolgt Camrath. Zijn collega Christopher Möllers vult aan: "De elektrische voertuigen zijn ongelooflijk efficiënt, hun efficiëntie is extreem hoog. Ongeveer 80 procent van de stroom die door de elektromotor wordt gegenereerd, gaat rechtstreeks naar de weg. In een scooter met interne verbrandingsmotor is dat slechts 20 tot 30 procent. De rest verdwijnt."

E-golf
Volkswagen e-mobility
"Het is gewoon leuk om met Cityskater of Streetmate te rijden. Je verschijnt ontspannen op je bestemming."

- Carsten Camrath

Elektrisch aangedreven via het achterwiel rijdt de Cityskater op drie wielen (twee aan de voorkant, één aan de achterzijde) door de stad. In tegenstelling tot een skateboard of scooter heeft hij voor elk been een aparte treeplank met eigen wiel. Een stuurstang biedt de nodige houvast. Sturen - vergelijkbaar met skiën - doe je door de intuïtieve gewichtsverplaatsing van het ene been op het andere. Starten, versnellen en remmen doe je met de controller op de stuurstang.

Volkswagen duurzaamheid
E-golf
Een nieuwe rijsensatie en lifestyle.

Als Senior Innovation Manager is Möllers onder meer verantwoordelijk voor de Cityskater, die in het voorjaar van 2019 klaar is voor serieproductie. In tegenstelling tot de Streetmate bereikt de Cityskater een lagere snelheid van maximaal 20 km/u en een actieradius van ongeveer 15 km. De e-scooter vouw je op om hem simpel in de bagageruimte op te bergen. Zo biedt hij een oplossing voor de zogenaamde 'last mile', het laatste stukje van de parkeerplek van je auto (aan de rand van de stad) naar je bestemming. Naar het kantoor, het theater of het winkelcentrum. "De behoefte aan mobiliteit groeit en voor auto's is er steeds minder plek. Het verkeer in stedelijke gebieden moet en zal daarom de komende jaren enorm veranderen. Volkswagen levert hier een belangrijke bijdrage aan met hun oplossingen voor zogenaamde micro-mobiliteit.” De kleine voertuigen - Cityskater en Streetmate zijn nog maar het begin in dit segment. Er is altijd een parkeerplaats voor ze te vinden en ze rijden vrijwel geruisloos en lokaal emissievrij. "Maar het is niet alleen het rationele dat voor deze voertuigen spreekt", zegt Camrath. "Dit zijn zeer emotionele producten die een geheel nieuwe manier van leven in de stad zullen creëren. Het is gewoon leuk om met de Cityskater of Streetmate te rijden, je kunt met anderen praten bij het stoplicht, je kunt spontaan stoppen bij een café en ontspannen aankomen op je bestemming."