VISIONS OF NOW: Bearcubs.

Van natuurgeluiden tot digitale beats.

Jack, alias Bearcubs, is net van Londen naar Berlijn verhuisd. Van de ene metropool naar de andere. "Ik had verandering nodig. Nieuwe inspiratie, nieuwe mensen, nieuwe ervaringen" zegt hij. De artiest was al vaker in Berlijn geweest en werd elke keer opnieuw weer verrast door de energie van de stad. Nu is het zijn thuisbasis en draait hij na nog geen 2 maanden al in de hipste clubs.

Jack haalt de inspiratie voor zijn unieke stijl uit zijn eigen leven. Nieuwe ontmoetingen en indrukken legt hij vast door zijn gedachten in zijn telefoon te noteren. Soms zijn het flarden nieuwe lyrics, soms is het een concept van een nieuw nummer. Als hij 's nachts thuiskomt vertaalt hij zijn herinneringen naar een muzikale vorm. "Als ik al deze kleine ideeën bij elkaar heb verzameld, ga ik de studio in en maak ik er een geheel van. Ik breng ze tot leven."

Van natuurgeluiden tot digitale beats.

Ondanks dat hij digitale apparatuur gebruikt voor zijn muziek, is het voor Jack belangrijk dat elk geluid natuurlijk klinkt: "Ik zing op mijn nummers omdat dat direct een menselijk element brengt." Hij gebruikt het liefst elektronische geluiden die organisch en natuurlijk klinken. De andere kant op kan ook: regendruppels als beat, bijvoorbeeld. Geïnspireerd door de wisselwerking tussen analoge en digitale geluiden begon Jack te experimenteren. "Ik heb een laserharp gemaakt die je in je computer kunt pluggen. En een systeem waarbij gebroken lichtstralen synths activeren", zegt hij. Jack laat ons zijn apparatuur zien en praat vol enthousiasme over zijn sampler. "Hier kan elk sample in, of je die nou zelf gecreëerd, opgenomen of gedownload hebt", zegt hij.

Een heel orkest met één druk op de knop.

"Ik heb in mijn eentje met mijn apparatuur ongeveer dezelfde mogelijkheden als een heel orkest!" Daarom hoeft hij geen jaren ervaring te hebben met de drums, piano en gitaar om een succesvol artiest te zijn. Daarnaast maakt slimme software het huren van een dure studio overbodig. Zo is het creatieve proces gedemocratiseerd. De jonge artiest is gefascineerd door hoe het transformeren van idee naar uitwerking steeds makkelijker en directer gaat. Toch zou hij het traject van eerste idee tot definitieve track nog korter willen maken.

"Het zou zo mooi zijn als ik mijn hoofd in een computer zou kunnen pluggen en makkelijk mijn ideeën zou kunnen importeren."

- Bearcubs

Experimenteren met geluid.

"Het zou zo mooi zijn als ik mijn hoofd in een computer zou kunnen pluggen en makkelijk mijn ideeën zou kunnen importeren." En Jack heeft nog meer toekomstdromen. Door intelligente digitalisatie hoopt hij op nieuwe kansen buiten het veld van muziekcreatie. Met elektrische auto's, bijvoorbeeld. In Jack's toekomstvisie rijdt zijn auto geruisloos en autonoom. Hierdoor kan hij de geluiden die hij onderweg hoort direct omzetten in muziek, in plaats van zijn aandacht te moeten richten op het rijden.

"Ik heb in mijn eentje met mijn apparatuur ongeveer dezelfde mogelijkheden als een heel orkest!" - Bearcubs

Jack Ritchie, 26 jaar, is een Britse singersongwriter onder de artiestennaam Bearcubs. Zijn single Underwaterfall uit 2017 werd wereldwijd positief ontvangen. Dat geldt ook voor zijn eerste album uit 2018, Ultraviolet. Vooral het unieke geluid met gelaagde vocals en de kenmerkende synths laten een indruk achter.

Deze e-Stories zijn misschien ook wat voor jou

Meer weten?

Schrijf je dan direct in voor de speciale Elektrisch Rijden-nieuwsbrief

Stel samen

Geïnteresseerd in een elektrische Volkswagen?

Dealer zoeken

Neem contact op met je dealer om een proefrit te plannen