Vliegensvlug opladen met kinetische batterij

ANP | 24-10-2019 | 14:22
Foto: ANP

Volkswagen ANP e-Nieuws

 

Bezitters van een elektrische auto hebben vaak moeite om een oplaadpunt te vinden. Als ze er eindelijk een hebben gevonden, duurt het opladen van de accu over het algemeen ruim 30 minuten. De Israëlische startup Chakra Tec komt nu met een technologie die het mogelijk maakt om een EV in slechts enkele minuten op te laden. Het concept is een kinetische batterij gebaseerd op een innovatief vliegwiel concept.

"Energieopslag in de energiesector is onderbelicht", zegt mede-oprichter Nir Zohar. "Deze markt wordt echter gedomineerd door Chinese batterijproducenten. Daarom hebben we wat onderzoek gedaan en hebben we besloten om ons te onderscheiden door een kinetisch energie opslagapparaat voor batterijen te leveren dat het beste gebruikt van het vliegwiel en de batterij. Onze opslag heeft onbeperkte oplaadcycli, onmiddellijke reacties en een hoge C-waardering. Bovendien is het milieuvriendelijk omdat het niet giftig is en niet vervuilt zoals chemische batterijen dat doen."

Kortere laadtijden voor elektrische voertuigen worden normaal gesproken bereikt door het gebruik van snelladers met een hoger vermogen (150 kW, 350 kW en meer). Tot op heden kunnen snelle en ultrasnelle EV-laders alleen worden geïnstalleerd op plaatsen waar voldoende net vermogen beschikbaar is, bijvoorbeeld in de buurt van hoogspanningslijnen. Hierdoor hebben de meeste wegen geen rendabele EV-snellaadoplossingen. "Dit creëert aanzienlijke barrières voor de toegang tot EV in deze gebieden", zegt Zohar. "De modernisering van de infrastructuur brengt enorme kosten en lange wachttijden met zich mee. Dat is vaak te wijten aan vervelende bureaucratische processen. Om deze uitdagingen het hoofd te bieden, is het noodzakelijk om lokale energieopslag toe te voegen ter ondersteuning van een snellaadnet."

Deze opslagsystemen moeten dan wel bestand zijn tegen meerdere laad- en ontlaadcycli met een hoog vermogen. Het gebruik van chemische (lithium-)accu's is mogelijk, maar meerdere laadcycli verkorten hun levensduur. "Dit leidt tot frequente vervanging van de accu's, waardoor dit een dure en tamelijk sombere, milieuonvriendelijke oplossing is."

Bekijk meer e-Nieuws

Wellicht vind je dit ook interessant:

Meer weten?

Schrijf je dan direct in voor de speciale Elektrisch Rijden-nieuwsbrief

Stel samen

Geïnteresseerd in een elektrische Volkswagen?

Dealer zoeken

Neem contact op met je dealer om een proefrit te plannen