Utrecht krijgt laadpalen om auto’s op en af te laden

ANP | 07-04-2019 | 15:06
Foto: ANP

 

UTRECHT - De stad Utrecht krijgt laadpalen die elektrische auto’s kunnen op- én ontladen. Daarmee kan de auto op momenten van energieschaarste elektriciteit teruggeven aan het netwerk, of aan een individueel huishouden. Het nieuwe energie- en mobiliteitssysteem is een samenwerking tussen We Drive Solar en Renault.

Met het systeem wil het samenwerkingsverband een bijdrage leveren aan de oplossing van een groot energieprobleem: het leveren van duurzame energie op momenten van schaarste. “Wij zien de auto als een batterij op wielen”, legt Robin Berg van We Drive Solar uit. “Die batterij is zo groot dat je met dagelijks gebruik maar een kwart ervan nodig hebt. Driekwart gebruik je alleen als je een lange rit maakt of op vakantie gaat.”

Die driekwart van de batterij die je niet dagelijks gebruikt, kan volgens Berg efficiënter dienstdoen als opslag. “Het is genoeg om een hele straat van energie te voorzien.” Met de ‘ontlaadpalen’ kunnen auto’s dus energie leveren aan huizen wanneer er geen wind- of zonne-energie opgewekt kan worden.

We Drive Solar en Renault hebben met de open standaard een primeur in Europa, maar de techniek was al beschikbaar, onder andere in Japan. “Na de Fukushima-ramp moesten auto’s geschikt worden gemaakt om energie op te slaan, zodat die in een geval van een blackout elektriciteit konden leveren. Die techniek hebben wij doorontwikkeld”, aldus Berg.

Het samenwerkingsverband past het systeem op dit moment toe op deelauto’s. In Lombok wekken zonnepanelen op daken van scholen bijvoorbeeld energie op, die deelauto’s in de wijk gebruiken om op te laden. “De volgende stap is dat we het met projectontwikkelaars in nieuwbouwwijken gaan toepassen”, vertelt Berg. Zo krijgen in Utrecht bijvoorbeeld MARK (de woontoren bij Leidsche Rijn die hoger wordt dan de Dom) en de Cartesiusdriehoek deelauto’s die kunnen op- en ontladen met lokale energie.

De waarde van energie gaat hiermee dan ook verschuiven. “Energie wordt steeds goedkoper”, legt Berg uit. Zonnepanelen worden namelijk ieder jaar efficiënter. “Twintig jaar geleden heb ik zonnepanelen op het dak gelegd en die heb ik drie jaar geleden vervangen. Ik haal nu zes keer zo veel stroom op.”

Het opslaan van energie gaat dus ook waarde hebben, volgens Berg, omdat je de pieken in het energienet kunt opvangen. “Kolen-, kern- en gasenergie gaan allemaal verdwijnen. Dus we hebben opslag nodig om 24 uur per dag stroom te hebben als de zon niet schijnt en de wind niet waait. Als je de autobatterij beschikbaar stelt als opslag, verdien je geld met een auto die stilstaat.”

In de praktijk ziet dat er dus straks uit als een laadpaal waarbij je energie kan kopen voor je auto om op te laden, of verkopen om te leveren aan het energienet.

Bekijk meer e-Nieuws

Wellicht vind je dit ook interessant:

Meer weten?

Schrijf je dan direct in voor de speciale Elektrisch Rijden-nieuwsbrief

Stel samen

Geïnteresseerd in een e-up! of e-Golf?

Dealer zoeken

Neem contact op met je dealer om een proefrit te plannen