Stroominfarct Amsterdam dreigt door elektrische auto's

ANP | 06-08-2019 | 17:02
Foto: ANP

Stroominfarct Amsterdam dreigt door elektrische auto

 

De vraag naar elektriciteit onder meer door de groei van elektrische auto' s in Amsterdam stijgt zo hard, dat een 'stroominfarct' op de loer ligt. Daarvoor waarschuwt een woordvoerder van netwerkbedrijf Alliander in Het Parool.

"Straks is er in Amsterdam op piekmomenten 2,5 tot 6 keer meer vraag naar stroom dan er nu capaciteit beschikbaar is," zegt hij. "Op sommige plekken zitten we nu al aan onze max. Daar kunnen we klanten niet de capaciteit bieden die ze nodig hebben. We hoeven nog niet concreet in te grijpen, maar dat moment komt wel dichterbij."

Volgens Alliander was er de afgelopen periode ‘een enorme toename’ van vraag én aanbod - meer dan de elektriciteitskabels kunnen verwerken. De vraag neemt razendsnel toe door bijvoorbeeld de vestiging van stroom slurpende datacenters en de groei van het aantal elektrische auto's.

Het Amsterdamse stroomnet kan nu bij stroompieken maximaal 750 megawatt verwerken. In 2050 is een capaciteit van ten minste 2900 megawatt nodig, voorzien Alliander en de gemeente Amsterdam.

Bekijk meer e-Nieuws

Wellicht vind je dit ook interessant:

Meer weten?

Schrijf je dan direct in voor de speciale Elektrisch Rijden-nieuwsbrief

Stel samen

Geïnteresseerd in een e-up! of e-Golf?

Dealer zoeken

Neem contact op met je dealer om een proefrit te plannen