Stekkerauto's op aarde bijna verdubbeld

ANP | 29-05-2019 | 14:00
Foto: Volkswagen

Stekkerauto op aarde bijna verdubbeld

 

PARIJS - Wereldwijd rijden ruim 5 miljoen elektrische auto's op de weg, 2 miljoen meer dan een jaar eerder. Dat blijkt uit nieuw rapport van het Internationaal Energieagentschap (IEA) over het jaar 2018.

China is de grootste afzetmarkt. Vorig jaar werden in het Aziatische land 1,1 miljoen elektrische auto's verkocht. Daarmee telde de elektrische vloot 2,3 miljoen auto's. Europa en de VS volgen met afstand met respectievelijk 1,2 miljoen en 1,1 miljoen auto's.

Noorwegen is koploper in Europa. Hier loopt bijna de helft van de nieuw verkochte auto's op elektriciteit. Ter vergelijking: in Nederland was dat vorig jaar ongeveer 7 procent. In 2025 mogen in het Scandinavische land alleen nog maar emissievrije auto's worden verkocht. Hoewel het een uiterst ambitieuze doelstelling is, ligt het Scandinavische land strak op schema.

Beleid
Dit soort gericht overheidsbeleid om elektrisch rijden te stimuleren heeft zijn effect, ziet de IEA. Ook de Chinese regering heeft een scala aan maatregelen getroffen om meer stekkerauto's op de weg te krijgen.

Het energieagentschap ziet dat overheden wereldwijd bezig zijn met stimuleringsbeleid en rekent daarom op een snelle groei. Als regeringen zich houden aan de ambities die ze tot nu toe hebben uitgesproken, rijden er 23 miljoen elektrische auto's rond in 2030, zo verwachten de onderzoekers.

Bekijk meer e-Nieuws

Wellicht vind je dit ook interessant:

Meer weten?

Schrijf je dan direct in voor de speciale Elektrisch Rijden-nieuwsbrief

Stel samen

Geïnteresseerd in een e-up! of e-Golf?

Dealer zoeken

Neem contact op met je dealer om een proefrit te plannen