Rotterdam krijgt zelfrijdende elektrische Airport Shuttle

ANP | 17-07-2019 | 16:25
Foto: ANP

Rotterdam krijgt zelfrijdende elektrische Airport Shuttle

 

ROTTERDAM - In 2020 rijden er autonome elektrische busjes tussen Rotterdam The Hague Airport en het ruim twee kilometer verder gelegen metrostation Meijersplein. Adviesbureau Rebel, vervoersmaatschappij RET, de luchthaven, de Metropoolregio en de gemeente Rotterdam zijn de drijvende krachten achter deze busverbinding. De initiatiefnemers verwachten dat er minimaal vier tot zes shuttles nodig zijn.

In eerste instantie rijdt de Airport Shuttle met zogenaamde stewards. Deze stewards worden opgeleid, doen dienst als gastheer of -vrouw en kunnen ingrijpen als de situatie daarom vraagt. In een later stadium moet de shuttle volledig zelfstandig rijden.

De shuttles rijden vrijwel het gehele traject op de openbare weg en tussen ander verkeer. Dat betekent dat het snelheidsverschil met auto’s niet te groot mag zijn. Daarnaast wordt met de gemeente Rotterdam en de Metropoolregio Rotterdam Den Haag gewerkt aan een oplossing voor het passeren van twee kruisingen. Tenslotte is de passagierscapaciteit en bagageruimte in de shuttles van belang, zodat reizigers hun koffers kunnen meenemen.

De uitstootvrije voertuigen zijn beter voor het milieu en flexibeler inzetbaar dan regulier openbaar vervoer. Vaak nemen mensen nu nog de auto omdat het eerste en laatste stuk, in vaktermen de last mile geheten, van hun reis niet goed aansluit met openbaar vervoer. Vooral voor vliegvelden, bedrijvenlocaties en ziekenhuizen zijn zelfrijdende minibussen goed te gebruiken voor het overbruggen van korte afstanden.

 

Bekijk meer e-Nieuws

Wellicht vind je dit ook interessant:

Meer weten?

Schrijf je dan direct in voor de speciale Elektrisch Rijden-nieuwsbrief

Stel samen

Geïnteresseerd in een e-up! of e-Golf?

Dealer zoeken

Neem contact op met je dealer om een proefrit te plannen