Restwaarde elektrische auto overtreft brandstofauto

ANP | 06-06-2019 | 09:45
Foto: ANP

 

AMSTERDAM - Elektrische auto's verliezen vanaf 2025 minder snel waarde dan auto's met een benzine- of dieselmotor. Dat concludeert ING in een nieuw sectorrapport over de autobranche.

Voor veel autokopers was de restwaarde van elektrische auto's een belangrijke zorg bij de aanschaf van een nieuwe wagen. Vooral de accu, die met de tijd een deel van zijn capaciteit verliest, zou kunnen bijdragen aan waardeverlies.

Volgens ING groeit de nieuwverkoop van elektrische auto's snel, waardoor het tweedehandsaanbod ook groeit. In 2025 zijn het waarschijnlijk de populairste auto's. Aangezien het aanbod van tweedehandsjes dan nog achterblijft bij de vraag, zal de waarde hoog blijven, zo vermoeden de economen.

ING schat dat nieuwe elektrische auto’s na vijf jaar 40 procent tot bijna 50 procent van hun nieuwwaarde behouden. Dat is aanmerkelijk meer dan benzineauto’s (35 tot 42,5 procent) en diesels (27,5 tot 35 procent). Vooral elektrische auto's met een wat langere actieradius zijn relatief waardevast.

Max Erich, sectoreconoom Automotive bij ING: “Er komen steeds meer volledig elektrische auto’s met een actieradius van zo’n 400 kilometer. Die worden nu vooral nieuw als auto van de zaak ingezet. Onderzoek onder consumenten wijst uit dat elektrische auto’s met zo’n actieradius ook over 5 jaar op de occasionmarkt populair zullen zijn. Die populariteit is goed voor de restwaarde.”

Daarnaast wordt de prijs van elektrische auto's gunstiger door dalende batterijkosten. ING verwacht op basis van haar sectorraming dat in 2020 in Nederland 12,5 procent van de nieuwverkoop uit elektrische auto’s bestaat.

Vraag naar elektrische occasion zal in 2025 aanbod overstijgen

Binnen de groep die een elektrische occasion overweegt is de kans groot dat mensen uiteindelijk elektrisch boven benzine- en diesel zullen verkiezen. De gebruikskosten van elektrische auto’s, denk aan elektriciteit, onderhoud en belastingen, zijn laag ten opzichte van benzine- en dieselauto’s.

Ook zijn elektrische auto’s relatief betrouwbaar. Ze hebben minder onderdelen dan benzine- en dieselauto’s en mede daarom is de garantie op batterij en elektromotor veelal ruim (vaak tot 8 jaar). Verder zijn elektrische auto’s comfortabeler door hun stille, vloeiende en krachtige aandrijflijn en milieuvriendelijk (emissievrij), zo schrijft ING.

Ook heeft de overheid recent aangekondigd de aanschaf van elektrische occasions te willen stimuleren. Omdat het aandeel van elektrische auto’s in 2025 binnen de totale occasionmarkt nog relatief bescheiden zal zijn, is de verwachting dat de toekomstige vraag het aanbod overstijgt.

Bekijk meer e-Nieuws

Wellicht vind je dit ook interessant:

Meer weten?

Schrijf je dan direct in voor de speciale Elektrisch Rijden-nieuwsbrief

Stel samen

Geïnteresseerd in een e-up! of e-Golf?

Dealer zoeken

Neem contact op met je dealer om een proefrit te plannen