Overheid blijft elektrisch rijden stimuleren

ANP | 26-06-2019 | 10:06
Foto: ANP

Overheid blijft elektrisch rijden stimuleren

 

DEN HAAG - Het kabinet blijft elektrisch rijden stimuleren. Dat staat in het klimaatakkoord dat vrijdag wordt gepresenteerd. Zoals al eerder uitlekte wil de overheid vooral de tweedehandse en particuliere markt stimuleren door een aankoopsubsidie van duizenden euro's beschikbaar te stellen.

Minder gunstig is het idee van het kabinet om rekeningrijden voor elektrische auto's in te voeren. Dat zou nodig zijn om ook elektrische rijders hun deel te laten bijdragen. Zij betalen immers geen brandstofaccijns.

Voor benzine- en dieselauto's blijft dan het huidige systeem in stand. Optie twee is een heffing voor alle auto's, afhankelijk van plaats en tijd, zonder dat rijden in de spits extra wordt belast. In de derde variant, waarin ook de mate van vervuiling van de auto wordt meegewogen, wordt ook een spitsheffing niet uitgesloten.

Een definitief besluit valt pas in 2025, dus in een volgende kabinetsperiode. Rekeningrijden ligt binnen de huidige coalitie gevoelig. Met name de VVD van verkeersminister Cora van Nieuwenhuizen heeft zich er tot dusver fel tegen verzet. Maar fractievoorzitter Klaas Dijkhoff liet vorige week al doorschemeren dat binnen de grootste regeringspartij toch wordt nagedacht over kilometerbeprijzing.

Bekijk meer e-Nieuws

Wellicht vind je dit ook interessant:

Meer weten?

Schrijf je dan direct in voor de speciale Elektrisch Rijden-nieuwsbrief

Stel samen

Geïnteresseerd in een e-up! of e-Golf?

Dealer zoeken

Neem contact op met je dealer om een proefrit te plannen