Opvallend: lithiumprijs daalt terwijl tekorten waren voorspeld

ANP | 18-09-2019 | 10:00
Foto: ANP

volkswagen e nieuws

 

Lithium is de belangrijkste grondstof voor de productie van accu's van elektrische auto's. Daarom is de vraag - en dus de prijs - de laatste jaren gestaag gestegen. De verwachting was dat de vraag naar lithium ook zou blijven stijgen bij een verdere stijging van de vraag naar elektrische auto’s, met als gevolg een mogelijk aanbodtekort.

Dat is echter niet gebeurd. Integendeel. Sinds begin 2019 is deze trend omgebogen en is de prijs van de waardevolle grondstof met 13 procent gedaald. Daarmee zijn de records van 2018 alweer gecompenseerd en is de prijs weer op hetzelfde niveau als in augustus 2016.

Zoals de Financial Times berichtte, is de markt de afgelopen maanden verzadigd met lithium uit Australische mijnen, met als gevolg dat er minder vraag is geweest naar lithium van de vorige "monopolisten" Chili en China. Zo is de winst van het Chileense bedrijf SQM, de op een na grootste producent ter wereld, met 50 procent gedaald tot 70,2 miljoen dollar, terwijl die van de grootste Chinese producent, Tianqi Lithium, in de eerste helft van 2019 zelfs 85 procent lager was dan in 2018. Daarnaast is ook de vraag in China drastisch gedaald sinds de overheid de subsidies voor elektrische auto’s heeft afgeschaft.

 

Bekijk meer e-Nieuws

Wellicht vind je dit ook interessant:

Meer weten?

Schrijf je dan direct in voor de speciale Elektrisch Rijden-nieuwsbrief

Stel samen

Geïnteresseerd in een e-up! of e-Golf?

Dealer zoeken

Neem contact op met je dealer om een proefrit te plannen