Opletten met bijtelling bij overstap naar elektrische auto

ANP | 29-08-2019 | 10:15
Foto: Volkswagen

Opletten-met-bijtelling-bij-overstap-naar-elektrische-auto

 

De gunstige bijtelling voor zakelijk rijders is veelal doorslaggevend voor de keuze om een elektrische auto aan te schaffen. Er zit echter een addertje onder het gras.

Van de meer dan één miljoen zakelijk rijders gebruikt ongeveer twaalf procent de auto niet privé en spaart daarmee de bijtelling uit. Aangezien dat tarief bij een elektrische personenwagen veel gunstiger ligt, is het al gauw aantrekkelijker om de elektrische auto wel privé in te zetten.

Echter, de Belastingdienst heeft bepaald, dat berijders deze keuze per jaar moeten maken en bij een tussentijdse wissel betaalt iemand dan alsnog de bijtelling over de vorige auto, ook al is deze niet privé gebruikt. De fiscus berekent dit over alle afgelopen maanden van 2019.

Er zijn slechts twee momenten om ‘kosteloos’ over te stappen van wel bijtellen naar niet bijtellen en andersom, namelijk op 1 januari en wanneer iemand naar een nieuwe werkgever overstapt, zij het onder bepaalde voorwaarden. Velen zijn de fout in gegaan met bovenstaande regelgeving. De Vereniging Zakelijke Rijders vindt deze veel te star en pleit voor flexibilisering. Daarover is de organisatie in gesprek met de Belastingdienst, maar vooralsnog krijgt zij nul op het rekest.

 

Bekijk meer e-Nieuws

Wellicht vind je dit ook interessant:

Meer weten?

Schrijf je dan direct in voor de speciale Elektrisch Rijden-nieuwsbrief

Stel samen

Geïnteresseerd in een elektrische Volkswagen?

Dealer zoeken

Neem contact op met je dealer om een proefrit te plannen