Opladen elektrische auto kan soms gratis

ANP | 23-04-2019 | 13:24
Foto: ANP

Opladen elektrische auto kan soms gratis

 

UTRECHT - Elektrische auto's kunnen straks op bepaalde plekken gratis laden. Op plaatsen waar het stroomnet forse piekbelasting heeft, kunnen netbeheerders de stroom uit accu's van elektrische auto's als buffer gebruiken.

Bidirectioneel laden heet deze techniek. Koning Willem-Alexander heeft in Utrecht in maart het eerste project gestart. Wie dagelijks z'n elektrische auto aan deze speciale laadpaal van We Drive Solar zet, kan zo'n 100 euro per maand verdienen aan laadtegoed.

De bedenkers van het concept verzekeren dat deze extra laadbeurten de accu niet schaadt. Het laadsysteem zou de accu maar tot 90 procent laden en dan slijt de accu nauwelijks, zo bevestigt hoogleraar batterijtechnologie Peter Notten (TU Eindhoven) in het FD. Ook zit er genoeg stroom in de accu om een flinke rit te maken.

Nu werkt de techniek alleen nog met Renault Zoe, maar Volkswagen is bezig met een vergelijkbaar systeem. Het heet Elli en dat staat voor ELectric LIfe. Elli is er gericht om thuis stroom op te slaan die bijvoorbeeld overdag via zonnepanelen worden opgeslagen.

Bekijk meer e-Nieuws

Wellicht vind je dit ook interessant:

Meer weten?

Schrijf je dan direct in voor de speciale Elektrisch Rijden-nieuwsbrief

Stel samen

Geïnteresseerd in een elektrische Volkswagen?

Dealer zoeken

Neem contact op met je dealer om een proefrit te plannen