Noorwegen: al in 2019 helft auto's elektrisch

ANP | 15-04-2019 | 10:50
Foto: ANP

Noorwegen: al in 2019 helft auto

 

OSLO - In 2025 mogen er in Noorwegen alleen nog maar emissievrije auto's worden verkocht. Hoewel het een uiterst ambitieuze doelstelling is, ligt het Scandinavische land strak op schema. Vorig jaar was meer dan een derde van alle nieuw geregistreerde voertuigen in het land elektrisch aangedreven en voor 2019 schat de Noorse elektrische voertuigenvereniging dat het aandeel van pure emissievrije voertuigen 50 procent zal zijn.

De omschakeling van auto's met verbrandingsmotor naar elektrische auto' is een belangrijke bijdrage van Noorwegen aan de verwezenlijking van de klimaatdoelstellingen van Parijs. Omdat het land ongeveer 95 procent van zijn elektriciteit opwekt uit waterkracht, is het bij uitstek geschikt voor baanbrekende elektromobiliteit. Dankzij overheidssubsidies zijn elektrische auto's in Noorwegen vaak goedkoper in aanschaf en gebruik dan verbrandingsmotoren.

Het Noors heeft zelfs al een woord voor de elektrische auto: de ebil. Toch heeft de populariteit ook een keerzijde. De wachttijden voor elektrische auto's lopen op. Er wordt zelfs tot 5000 euro betaald om een plek op de wachtlijst over te nemen.

Bij Møller Bil, de belangrijkste vertegenwoordiger van VW en Audi in Noorwegen, stelt dat de situatie voor haar merken niet zo dramatisch is. "Vorig jaar waren er leveringsproblemen", geeft woordvoerster Anita Svanes toe. Maar de wachttijden zijn nu weer normaal.

Een Europees consortium onder leiding van Volkswagen en de Zweedse batterijproducent Northvolt gaat het onderzoek naar batterijcellen bevorderen. Het in Wolfsburg gevestigde bedrijf vertrouwt vooral op de volledig elektrische ID-modellenfamilie: eind 2019 start de productie op grote schaal in Zwickau.

Bekijk meer e-Nieuws

Wellicht vind je dit ook interessant:

Meer weten?

Schrijf je dan direct in voor de speciale Elektrisch Rijden-nieuwsbrief

Stel samen

Geïnteresseerd in een e-up! of e-Golf?

Dealer zoeken

Neem contact op met je dealer om een proefrit te plannen