Nieuwe chips vergroot bereik elektrische auto met 6 procent

ANP | 15-10-2019 | 16:15
Foto: ANP

Nieuwe chips vergroot bereik elektrische auto met 6 procent

 

Tegenwoordig kan geen enkele auto meer rijden zonder halfgeleiders. Meer dan 50 van hen zitten in elk voertuig dat van de lopende band rolt. De meeste chips in moderne auto's maken gebruik van silicium als halfgeleider, maar Bosch experimenteert nu met siliciumcarbide. Siliciumcarbide-halfgeleiders zorgen voor meer vermogen voor elektrische aandrijvingen. "Voor bestuurders betekent dit zes procent meer bereik," zegt Bosch.

Siliciumcarbide halfgeleiders bieden nog meer besparingspotentieel voor de toekomst: de aanzienlijk lagere warmteverliezen van de chips en het feit dat ze bij aanzienlijk hogere bedrijfstemperaturen werken, zorgen ervoor dat de dure koeling van de aandrijfcomponenten kan worden verminderd. Dit heeft op zijn beurt een positief effect op het gewicht en de kosten van elektrische voertuigen. Over drie jaar moeten deze chips in nieuwe auto's zitten.

Of het nu gaat om airbags, gordelspanners, cruisecontrol, regensensoren of aandrijflijnen, er is nauwelijks een gebied in de moderne autotechniek dat zonder microchips kan. In een elektrische auto zit gemiddeld voor 400 euro aan halfgeleiders.

Bekijk meer e-Nieuws

Wellicht vind je dit ook interessant:

Meer weten?

Schrijf je dan direct in voor de speciale Elektrisch Rijden-nieuwsbrief

Stel samen

Geïnteresseerd in een elektrische Volkswagen?

Dealer zoeken

Neem contact op met je dealer om een proefrit te plannen