Netbeheerder Liander: te druk om palen Fastned aan te sluiten

ANP | 08-08-2019 | 16:58
Foto: ANP

Fastned groeit stevig, blijft verliesgevend

 

Netbeheerder Liander heeft het te druk om de snellaadstations van Fastned aan te sluiten. Wettelijk moeten netbeheerders binnen achttien weken een aanvraag afhandelen, maar dat lukte bij Fastned niet. De beursgenoteerde exploitant van snellaadstations voor elektrische auto's was om die reden naar toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) gestapt.

Die gaf Fastned gelijk. "Partijen moeten tijdig toegang krijgen tot het net. Dat is een kerntaak van de netbeheerder. Een latere aansluiting kan leiden tot vertraging bij bijvoorbeeld bouwprojecten of bedrijfsuitbreidingen en daarmee tot schade bij de netgebruikers", aldus ACM-bestuurslid Henk Don.

Netbeheerder Liander zegt dat de termijn van 18 weken soms simpelweg niet haalbaar is vanwege de onverwachte groei van het aantal aanvragen, gecombineerd met een tekort aan technisch personeel. "Net als de rest van Nederland, hebben we te maken met een groot tekort aan technici terwijl ons werkpakket zeer snel groeit door de energietransitie en groeiende economie. Dit tekort zorgt ervoor dat de wachttijden voor nieuwe klanten oplopen en dat is heel vervelend", zegt bestuursvoorzitter Ingrid Thijssen in een reactie. "Het voeren van rechtszaken en geschillen en het opleggen van boetes vormt op geen enkele manier een oplossing voor dit maatschappelijke vraagstuk."

Volgens de ACM is de toenemende elektrificatie vanwege de energietransitie juist een extra reden dat netbeheerders er alles aan zouden moeten doen om de wettelijke termijn te halen, en zo nodig extra investeringen te doen. Van schade bij Fastned zou door de vertraging overigens geen sprake zijn.

Bekijk meer e-Nieuws

Wellicht vind je dit ook interessant:

Meer weten?

Schrijf je dan direct in voor de speciale Elektrisch Rijden-nieuwsbrief

Stel samen

Geïnteresseerd in een e-up! of e-Golf?

Dealer zoeken

Neem contact op met je dealer om een proefrit te plannen