Leverancier Tennet gaat stroom opslaan in accu van e-auto

ANP | 14-11-2019 | 09:57
Foto: ANP

Leverancier Tennet gaat stroom opslaan in accu van e-auto

 

Stroomleverancier Tennet wil de accu's van elektrische auto's gaan gebruiken om stroom op te slaan. Als de elektriciteitsvraag piekt, haalt de netbeheerder de stroom er weer uit. Een proef hiermee loopt nu in Nederland en Duitsland, de landen waar het bedrijf actief is.

Dat zegt Manon van Beek, CEO van Tennet, in gesprek met de Gelderlander. Steeds meer energie wordt opgewekt door zonnevelden en en windmolenparken. "Maar we kunnen de wind niet harder of zachter laten waaien, of de zon harder of minder laten schijnen", zegt Van Beek. Daarom zoekt het bedrijf samen met netbeheerders naar oplossingen om het stroomaanbod in evenwicht te houden en de opslag van elektriciteit een impuls te geven. Dat kan door consumenten te vragen een deel van de accu-capaciteit van hun elektrische auto ter beschikking te stellen.

Proef met Tesla's

"Eigenaren kunnen aangeven dat ze 's ochtends bijvoorbeeld 200 kilometer moeten kunnen rijden. Voor de rest mag Tennet een laadsessie stoppen en starten, op afstand. Als het dan even niet waait, kunnen we de batterij in die elektrische auto gebruiken, of we kunnen stroom er in stoppen als het te veel waait. En daar krijgt zo iemand ook geld voor. Zo kan de burger participeren in de energietransitie."

Tennet doet doet nu een proef met Tesla's en energiebedrijf Vandebron, om te kijken hoe haalbaar het plan is. "Nou doet het met één autootje niet zo veel", erkent Van Beek. "Maar als dat er miljoenen worden, dan werkt het wel."

Ook mensen die thuis een accu of grote batterij willen ophangen, kunnen meedoen aan de proef. "Daar doen we een pilot mee in Duitsland en ook dat lijkt goed te werken."

Bekijk meer e-Nieuws

Wellicht vind je dit ook interessant:

Meer weten?

Schrijf je dan direct in voor de speciale Elektrisch Rijden-nieuwsbrief

Stel samen

Geïnteresseerd in een elektrische Volkswagen?

Dealer zoeken

Neem contact op met je dealer om een proefrit te plannen