'Laat elektrische auto's op eigen rijstrook wél 130 km/uur rijden'

ANP | 07-10-2019 | 14:26
Foto: ANP

‘Laat elektrische auto’s op eigen rijstrook wél 130 km/uur rijden

 

Elektrische auto's moeten ontheffing krijgen als de maximumsnelheid wordt verlaagd in Nederland. Vanwege de stikstof crisis overweegt het kabinet de maximumsnelheid te verlagen naar 100 km/u. Elektrische auto's zouden dan op een aparte strook gewoon 130 mogen rijden.

Met dat advies komt het H2-platform, een samenwerkingsverband van bedrijven en organisaties dat het gebruik van waterstof promoot in het AD, "We moeten die discussie voeren’’, zegt Alex Kaat van het H2-platform. "Een doelgroepstrook is niet nieuw. Die heb je ook voor vrachtwagens en bussen. Bijvoorbeeld bij de brede A2 tussen Utrecht en Amsterdam zou je de meest linkse strook kunnen reserveren voor emissieloze auto’s.’’ Via kentekenherkenning zou gecontroleerd moeten worden of de auto gerechtigd is om over de strook te rijden. "Die techniek wordt ook al toegepast bij milieuzones, dat is geen sciencefiction meer.’’

"Ons idee is niet nieuw. In Oostenrijk zijn er al stukken snelweg waar het zo werkt.’’ In het Alpenland geldt het snelheidsverschil op dagen dat de luchtkwaliteit in het geding is. In Noorwegen mogen elektrische auto’s over de busstrook langs de files rijden. Dat zorgde daar voor een enorme toename van het aantal elektrische auto’s.

De Vereniging Elektrische Rijders heeft ook nagedacht over een aparte snelheidslimiet voor elektrische auto’s, maar vindt het nog te vroeg. ,Je zou heel lege rijbanen krijgen met af en toe een elektrische auto. Dat helpt niet bij de acceptatie van de elektrische auto", zegt bestuurslid Maarten van Biezen.

Bekijk meer e-Nieuws

Wellicht vind je dit ook interessant:

Meer weten?

Schrijf je dan direct in voor de speciale Elektrisch Rijden-nieuwsbrief

Stel samen

Geïnteresseerd in een elektrische Volkswagen?

Dealer zoeken

Neem contact op met je dealer om een proefrit te plannen