Kritiek én lof voor plan om brandstofauto in Amsterdam te weren

ANP | 07-05-2019 | 15:18
Foto: ANP

 

AMSTERDAM - Het plan van de gemeente Amsterdam om vanaf 2030 brandstofauto's uit de stad te weren, stuit op felle kritiek, maar ook op instemming.

"Amsterdam wil de stad op slot gooien. Niet iedereen kan zich een elektrische auto veroorloven. Dus je zet een hek om de stad, alleen de elite kan de stad in", zegt woordvoerder Tom Huyskens van de Bovag.

Hoogleraar Maarten Steinbuch van de TU Eindhoven ziet daarentegen juist een haalbaar plan waarvan de kosten meevallen. "We praten over een plan van 2030, dat is over 11 jaar. Hoe is de situatie over 11 jaar? De elektrische auto wordt alleen maar goedkoper."

Mobiliteitsdenken

Ook wijst hij op de enorme omslag in mobiliteitsdenken die momenteel plaatsvindt. "Nu is het nog heel normaal een auto te bezitten, maar dat verandert snel. Waarom zou je in Amsterdam een auto willen hebben? De trend is een deelauto en die zijn nu al bijna allemaal elektrisch."

De auto-importeurs, verenigd in de Rai Vereniging, zien helemaal niets in de voorstellen. "Het is luchtfietserij. Met het actieplan plaatst Amsterdam zich buiten de realiteit. Het is onvoldoende doordacht en je schept zoveel onzekerheid."

Markt

De RAI Vereniging wijst erop dat in 2025 de elektrische auto pas in echt groten getale op de markt komt. RAI wil daarom dat de komende jaren ook andere soorten auto's die weinig uitstoot veroorzaken worden gestimuleerd, zoals hybride-auto's met een stekker.

RAI erkent dat er vanaf 2020 goedkope elektrische auto's op de markt komen. "Maar het probleem is dat de tweedehandse markt nog nauwelijks ontwikkeld is.

Milieudefensie reageert juist opgetogen. "Dit is winst voor de longen van alle Amsterdammers. Het is hard nodig, want de lucht in de stad is ongezond en de uitstoot van fossiele voertuigen draagt bij aan klimaatverandering."

Bekijk meer e-Nieuws

Wellicht vind je dit ook interessant:

Meer weten?

Schrijf je dan direct in voor de speciale Elektrisch Rijden-nieuwsbrief

Stel samen

Geïnteresseerd in een e-up! of e-Golf?

Dealer zoeken

Neem contact op met je dealer om een proefrit te plannen