Kabinet wil laadpalen langs belangrijkste Europese wegen

ANP | 23-09-2019 | 15:19
Foto: ANP

Laadangst is het nieuwe obstakel bij elektrisch rijden

 

Het kabinet wil dat er langs de belangrijkste Europese wegen tal van laadpalen worden geplaatst voor elektrische auto's. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur) gaat daarvoor pleiten in Brussel.

Het gaat in eerste instantie om de belangrijkste routes door Europa, zoals de Route du Soleil, de Alpenroute en tal van belangrijke routes door Duitsland.

"Wat ik wil is dat mensen die overwegen een elektrische auto te kopen, voor die keuze in ieder geval niet meer afhankelijk zijn van de vraag of ze er ook mee op vakantie kunnen", zegt Van Veldhoven. "Die infrastructuur moet gewoon geregeld worden."

De Europese autobrancheorganisatie ACEA trok recent aan de bel omdat het elektrisch rijden in de Europese Unie maar mondjesmaat van de grond komt. De klimaatdoelen zouden daardoor zelfs in gevaar komen.

In de transportraad die vrijdag in Brussel wordt gehouden, roept Van Veldhoven de Europese Commissie op er werk van te maken. Hoe het plan precies vorm krijgt, ligt dan ook bij de Commissie. De investeringen die nodig zijn voor het laadpalennetwerk moet komen uit bestaande fondsen voor 'trans-Europese netwerken' van de Europese Commissie.

Als het aan Van Veldhoven ligt, moet de Europese Commissie ook zorgen dat er werk wordt gemaakt van infrastructuur voor elektrische auto’s in Europese landen waar dit nog niet goed is geregeld. "We hebben met zijn allen die Parijs-doelen te halen."

Voor sommige landen is nog een lange weg te gaan op dit gebied, erkent de staatssecretaris. "Maar daarom is het ook van belang te beginnen met die grote corridors, omdat je dit in eerste instantie niet tot in de haarvaten van alle kleine dorpen direct kan regelen."

Bekijk meer e-Nieuws

Wellicht vind je dit ook interessant:

Meer weten?

Schrijf je dan direct in voor de speciale Elektrisch Rijden-nieuwsbrief

Stel samen

Geïnteresseerd in een e-up! of e-Golf?

Dealer zoeken

Neem contact op met je dealer om een proefrit te plannen