Johan Cruijff Arena zet accu's e-auto's in voor stroomnet

ANP | 21-05-2019 | 15:58
Foto: ANP

Volkswagen e-Nieuws - Johan Cruijff Arena zet accu

 

AMSTERDAM - De Johan Cruijff Arena wil in 2021 elektrische auto's van bezoekers gaan inzetten voor de stroomvoorziening van het stadion. Door de accu's te gebruiken, wordt de belasting van het stroomnet stabieler. "Wat is er nu mooier dat je als Ajax-fan letterlijk energie bijdraagt aan het elftal", zegt Henk van Raan, facilitair directeur van de Johan Cruijff Arena.

In de Utrechtse wijk Lombok draait momenteel al een project waarbij de stroom uit de accu's van e-auto's wordt gebruikt voor het elektriciteitsnet. Dit bidirectioneel laden, of te wel heen- en weer-laden, wordt door netbeheerders gezien als ideale manier om de pieken die in het stroomnet ontstaan door het onevenwichtige stroomaanbod door zonne- en windenergie op te vangen.

Nu al heeft de Johan Cruijff Arena een noodstroomvoorziening gebouwd met oude accu's van elektrische auto's. Het opslagsysteem van drie megawatt is het grootste Europese energieopslagsysteem dat tweedehands batterijen en batterijen voor elektrische voertuigen gebruikt in een stadion. Ze voorzien het stadion van betrouwbare en duurzaam opgewekte energie, ook tijdens een stroomstoring. In de toekomst wil de ArenA de batterij graag delen met buren zoals de Ziggo Dome, AFAS Live en de bewoners van Amsterdam Zuidoost.

De batterij in de Johan Cruijff ArenA speelt een belangrijke rol in de balancering van vraag en aanbod van energie. De batterij helpt met het ontlasten van het energienet door pieken die tijdens bijvoorbeeld concerten ontstaan, af te vlakken. Zo kan de batterij worden geladen op momenten dat er pieken op het net ontstaan en het opslagsysteem in de ArenA capaciteit over heeft. Ook kan de energie uit de 4.200 zonnepanelen op het ArenA-dak optimaal worden gebruikt.

De komende jaren breidt de Johan Cruijff Arena in snel tempo het aantal parkeerplekken met een laadmogelijkheid uit. Dit jaar nog groeit het aantal naar 30, in 2020 naar 100 en in 2021 moeten er meer dan 200 plekken zijn.

Bekijk meer e-Nieuws

Wellicht vind je dit ook interessant:

Meer weten?

Schrijf je dan direct in voor de speciale Elektrisch Rijden-nieuwsbrief

Stel samen

Geïnteresseerd in een e-up! of e-Golf?

Dealer zoeken

Neem contact op met je dealer om een proefrit te plannen