Intelligente verkeerslichten met camera's verbeteren doorstroming

ANP | 09-07-2019 | 09:48
Foto: ANP

Intelligente verkeerslichten met camera

 

GRAZ - Verkeerslichten die onnodig lang op rood staan zijn zowel voor voetgangers als automobilisten irritant. Met intelligente verkeerslichten behoort dit binnenkort deels tot het verleden. Ingebouwde camera’s detecteren wachtende voetgangers en zorgen ervoor dat het licht sneller op groen springt.

Het systeem is een project van onderzoekers van het Institut für Maschinelles Sehen und Darstellen (ICG) van de TU Graz in Oostenrijk. Binnenkort start een pilot met de verkeerslichten. Doel is om een zo vloeiend mogelijk verkeerssysteem te ontwikkelen.

Voetgangers die van plan zijn de weg over te steken, worden herkend door een camera. Als voetgangers zich in de wachtzone bevinden, wordt de groene fase automatisch gestart. Besluit die voetganger toch niet over te steken, dan wordt het proces tussentijds afgebroken en kunnen de auto’s gewoon doorrijden. Als grotere groepen zoals schoolklassen de weg oversteken, wordt de groene fase automatisch verlengd.

Alle personen binnen het gezichtsveld van acht bij vijf meter worden binnen enkele seconden herkend. Na twee seconden meldt het systeem de oversteekaanvraag aan de verkeerslichtbeheerder. Nu is de verwerkingstijd nog drie tot vier seconden na het indrukken van de drukknop, legt Possegger uit.

De gegevensbescherming wordt niet in gevaar gebracht door de opname van beeldgegevens, zegt Horst Possegger van het Instituut voor Maschinelles Sehen und Darstellen. "De beeldgegevens zijn noodzakelijk om alle voetgangerkenmerken te kunnen herkennen: volwassenen, kinderen, mensen met paraplu’s of kinderwagens. De beelden worden echter direct geanalyseerd en verlaten de camera niet. Alleen geometrische informatie waaruit de oversteekaanvraag kan worden afgeleid is relevant."

Het nieuwe verkeerslichtsysteem moet eind 2020 volledig werken.

Bekijk meer e-Nieuws

Wellicht vind je dit ook interessant:

Meer weten?

Schrijf je dan direct in voor de speciale Elektrisch Rijden-nieuwsbrief

Stel samen

Geïnteresseerd in een e-up! of e-Golf?

Dealer zoeken

Neem contact op met je dealer om een proefrit te plannen