Grote steden volgen emissievrij Amsterdam nog niet

ANP | 07-05-2019 | 15:26
Foto: ANP

 

ROTTERDAM - Rotterdam, Den Haag en Eindhoven hebben geen plannen om in 2030 hun stad dicht te gooien voor uitstootauto's. Utrecht daarentegen wil wel toe naar een grote milieuzone waar alleen elektrische auto's welkom zijn.

Dat blijkt uit een rondgang langs deze vier steden. Rotterdam wil pas in 2050 volledig emissievrij verkeer. Ook had Rotterdam tot vorig jaar al een sloopregeling waarbij duizenden euro's subsidie werd uitgekeerd als inwoners een elektrische auto kochten. Verder komen er de komende vier jaar onder meer 1000 laadpalen bij in gemeentelijke parkeergarages.

Utrecht is positief over de Amsterdamse plannen, maar plaatst wel een voorbehoud. "De tweedehands markt voor elektrische auto's moet wel volwassen worden, waarschuwt wethouder Victor Everhardt van Emissieloos Rijden. Ook moeten er betaalbare elektrische auto's komen. De voortekenen zijn goed", zegt Everhardt. "Je ziet dat bij onze Duitse autofabrikanten de knop nu echt omgaat. En in andere landen zoals China zie je dat er nu hele betaalbare elektrische auto's worden geproduceerd."

Den Haag is ook niet van plan de stad het exclusieve domein te maken van e-auto's. Wel heeft Den Haag het voornemen om milieuzones in te stellen voor de meest vervuilende bestel- en personenauto's.

In Eindhoven is in 2016 besloten dat er geen milieuzones komen voor dat soort voertuigen. De kosten wegen niet op tegen de geringe baten. De gemeente onderzoekt momenteel het draagvlak voor een emissievrije zone in het centrum van Eindhoven in 2030 en met welke stappen de stad hier naar toe kan werken. "Dit proces is nog niet afgerond en het huidige college heeft hier dan ook nog geen standpunt over ingenomen."

Bekijk meer e-Nieuws

Wellicht vind je dit ook interessant:

Meer weten?

Schrijf je dan direct in voor de speciale Elektrisch Rijden-nieuwsbrief

Stel samen

Geïnteresseerd in een e-up! of e-Golf?

Dealer zoeken

Neem contact op met je dealer om een proefrit te plannen