Groningen doet ook mee aan World Solar Challenge in Australië

ANP | 07-06-2019 | 10:32
Foto: ANP

 

GRONINGEN - Studententeams van de technische universiteiten van Delft, Twente en Eindhoven doen al jaren mee aan de tweejaarlijkse World Solar Challenge in Australië. De editie van dit jaar, die in oktober plaatsvindt, krijgt nog een vierde Nederlands team te zien: onder de naam “Top Dutch Solar Racing” gaan studenten van de Hanzehogeschool Groningen, Rijksuniversiteit Groningen en mbo Noorderpoort meedoen in de Challenger klasse van de wedstrijd.

Delft en Twente zitten ook in deze categorie, die vooral gericht is op snelheid. Eindhoven doet mee in de Cruiser klasse, waarin de aandacht vooral uitgaat naar elementen die uiteindelijk geschikt kunnen worden voor een gezinsauto.

Wat Top Dutch Solar Racing anders maakt, is dat het geen universiteitsteam is, maar een team met mbo-, hbo- en wo-studenten. Bovendien hebben de deelnemers ook niet allemaal een technologie-achtergrond. De drie andere teams komen allemaal voort uit technische universiteiten. De Groningse zonneauto wordt gebouwd in samenwerking met overheden, bedrijven en onderwijsinstellingen in heel Noord-Nederland.

Top Dutch Solar Racing werd in februari 2017 opgericht door een groep studenten van de Hanzehogeschool met als doel een bijdrage te leveren aan innovatie en duurzaamheid en hun kennis te verbreden. Inmiddels bestaat het team uit 26 studenten van verschillende opleidingen die hun kennis met elkaar delen. Dagelijks werken zij aan de auto vanuit hun eigen werkplaats op het terrein van de Hanzehogeschool.

Tijdens de Bridgestone World Solar Challenge racen studententeams met eigengebouwde zonneauto’s 3022 kilometer door Australië. De race start in Darwin, in het Noorden, en eindigt in Adelaide, in het Zuiden. Deze wedstrijd vindt sinds 1987 om het jaar plaats. Een groep leden van het Eindhovense team dat vier jaar geleden de World Solar Challenge won is vorig jaar een bedrijf gestart dat op dezelfde principes voortbouwt: Lightyear. De startup heeft zich met inmiddels ruim honderd medewerkers gevestigd op de Automotive Campus in Helmond en wil op 23 juni in Katwijk het eerste prototype van de zonneauto presenteren.

Bekijk meer e-Nieuws

Wellicht vind je dit ook interessant:

Meer weten?

Schrijf je dan direct in voor de speciale Elektrisch Rijden-nieuwsbrief

Stel samen

Geïnteresseerd in een e-up! of e-Golf?

Dealer zoeken

Neem contact op met je dealer om een proefrit te plannen