Explosieve groei snellaadpalen verwacht

ANP | 18-04-2019 | 14:15
Foto: ANP

 

ARNHEM - Het aantal snellaadpunten voor elektrische auto's groeit de komende jaren explosief. Dat voorspellen de onderzoekers van kennis en innovatiecentrum ElaadNL.

Op dit moment zijn er in Nederland ongeveer 200 locaties waar EV-rijders terecht kunnen bij 1.000 snellaadpunten. Uit het onderzoek blijkt dat dit aantal tussen nu en 2025 minimaal ruim verdubbelt. In het uiterste geval gaat ElaadNL zelfs uit van 8000 snellaadpunten. Ook de vermogens die uit een snellader gehaald worden, groeien. De nieuwste EV’s kunnen zelfs met 350 kW laden.

Nu worden elektrische auto's vooral geladen als ze geparkeerd staan: thuis of op het werk. In toenemende mate verrijzen er ook snellaadstations van bijvoorbeeld Fastned langs de snelweg. Daarnaast zijn er steeds meer aanbieders actief die allemaal een verschillende insteek hebben. Van McDonald's tot aan de ouderwetse pompstations; iedereen zoekt zijn weg in deze groeiende nieuwe markt, schetst ElaadNL.

Felle concurrentie

Uit het onderzoek blijkt dat vier groepen op dit moment inspelen op het exploiteren van snellaadpalen. Een aantal brandstofexploitanten richt zich op dit moment al op het plaatsen van laadpunten. Grote maatschappijen als Shell (NewMotion), Total (PitPoint) en BP (Ecotricity) hebben bedrijven ingelijfd om tankstations van snellaadstations te voorzien.

Daarnaast leggen ook autofabrikanten de focus steeds vaker op het faciliteren van een laadinfrastructuur. Tesla heeft inmiddels een flink aantal superchargers geplaatst. Verschillende Duitse autobouwers zoals Volkswagen sloegen de handen ineen en bouwen onder de naam IONITY aan een netwerk van snellaadpalen. Dit doen ze overigens in samenwerking met tankstations langs Europese snelwegen.Ook is er steeds vaker een snellaadpaal bij een dealer.

McDrive

Daarnaast zien ook nieuwe partijen grote mogelijkheden voor het exploiteren van snellaadpunten naast hun bestaande diensten. Tot deze groep behoren onder meer fastfoodketens, hotels en supermarkten. Zo krijgen alle McDonald’s-locaties in Nederland die een McDrive hebben, komende tijd een snellaadpaal voor elektrische auto’s. Het gaat om 168 van de in totaal 245 restaurants. De fastfoodketen heeft daarvoor een overeenkomst afgesloten met Nuon.

Ook Van der Valk Hotels biedt op steeds meer plekken snelladers aan, op de parkeerplaatsen staan onder meer Tesla-laders en Allego-laadpalen.

De verwachting is dat veel meer spelers zich gaan storten op de nieuwe opkomende markt van elektrisch snelladen. De enorme groei van laadinfrastructuur is vooral te danken aan de fiscale stimulering van plug-in hybrides (PHEV) en volledig elektrische auto’s. Dankzij deze stimulering telde Nederland in juni van 2018 totaal 122.305 elektrische personenauto’s. Hiervan zijn 93.186 PHEV’s en 29.119 volledig elektrische auto’s. Sinds 1 januari 2017 worden zakelijk alleen nog volledig elektrische auto’s gestimuleerd met een lage bijtelling van 4 procent.

Bekijk meer e-Nieuws

Wellicht vind je dit ook interessant:

Meer weten?

Schrijf je dan direct in voor de speciale Elektrisch Rijden-nieuwsbrief

Stel samen

Geïnteresseerd in een e-up! of e-Golf?

Dealer zoeken

Neem contact op met je dealer om een proefrit te plannen