Elektrische auto's kunnen leren van bijen

ANP | 18-06-2019 | 10:58
Foto: ANP

 

BERLIJN - Wat kunnen ontwerpers van elektrische auto’s nu leren van vissen of bijen? Helemaal niets, zou de gemiddelde eerste reactie zijn. Het tegendeel is waar, zegt natuuronderzoeker Tim Landgraf, hoogleraar aan de Freie Universtät Berlin.

Een voorbeeld bij de bijen is hoe ze met hun energie omspringen. Bijen hebben net als mensen voedsel nodig om hun werk uit te voeren. Maar soms is de tank leeg, terwijl het werk nog niet gedaan is en er geen bloemetje met nectar in de buurt is. Bijen hebben daarvoor een oplossing gevonden. Ze hebben een soort tweede maag met reservevoedsel voor vrienden in nood. Als een van de bijen zonder voedsel komt te zitten dan kan hij voedsel tanken bij een andere bij.

Autonoom rijden
Het is een concept dat de mens volgens Landgraf zou kunnen gebruiken bij elektrische auto’s. Zeker als alle auto’s straks autonoom in de rondte rijden dan zou je ze kunnen voorzien van een reservebatterij die andere auto’s met een lege batterij kunnen helpen. Dat zou het probleem van de beperkte reikwijdte van E-auto’s deels kunnen oplossen. Het tanken kan zelfs al rijdend, zegt Landgraf. Dan heb je ook geen tijdverlies.

En laat dat nou net een ander onderzoeksgebied zijn van de FU Berlin. Twintig meter van het kantoor van Landgraf wordt door andere medewerkers van de FU met robotauto’s gezocht naar perfectie bij het autonome rijden. Ook het aandokken wordt uitgeprobeerd. Buiten voor de deur staat natuurlijk ook een echte auto om wat in de laboratoriumopstellingen is getest in de reële wereld uit te proberen. Zo grijpen verschillende onderzoeksgebieden in elkaar, zegt Landgraf. Het is volgens hem het soort onderzoek dat Facebook en Google ook doen. Die hebben alleen wat meer geld, verzucht hij.

Bekijk meer e-Nieuws

Wellicht vind je dit ook interessant:

Meer weten?

Schrijf je dan direct in voor de speciale Elektrisch Rijden-nieuwsbrief

Stel samen

Geïnteresseerd in een elektrische Volkswagen?

Dealer zoeken

Neem contact op met je dealer om een proefrit te plannen