Elektrische auto's in Groot-Brittannië krijgen groen kenteken

ANP | 05-11-2019 | 15:43
Foto: ANP

Elektrische auto

 

Elektrische auto’s krijgen binnenkort in Groot-Brittannië een groen nummerbord, zo schrijft The Guardian. Auto's met zo'n speciaal kenteken mogen op speciale plekken parkeren en in sommige gevallen gebruik maken van de busbaan of speciale rijstroken. Noorwegen heeft al enkele jaren dergelijke speciale regels voor e-auto's.

De Britse regering hoopt dat de regels stimulerend werken voor de verkoop van elektrische auto's, net zoals dat het geval is in Noorwegen. De groene kentekens maken het ook makkelijker voor handhavers. Ze kunnen in een klap zien dat het een e-auto betreft.

Britse auto’s hebben momenteel een witte kentekenplaat aan de voorzijde en een gele achter. Minister voor Transport Grant Shapps: "Groene nummerplaten zijn een heel positieve en spannende manier om iedereen te helpen het toenemende aantal elektrische voertuigen op onze wegen te herkennen. Door de bewustwording van deze voertuigen en de voordelen ervan voor de chauffeurs en ons milieu te vergroten, zullen we de nul-emissie revolutie versnellen.

Beter zichtbaar

Elisabeth Costa, die werkt voor een team van de Britse overheid om gedrag in kaart te brengen: "Het aantal schone auto’s neemt voortdurend toe maar we zien dat niet omdat ze moeilijk te onderscheiden zijn van vervuilende. Groene kentekenplaten moeten ze beter zichtbaar maken. Als mensen er meer zien, gaan ze hopelijk eerder zelf de keus maken om over te stappen."

De Britse regering is van plan om vanaf 2040 de verkoop van auto’s met een verbrandingsmotor te verbieden hoewel volgens de huidige plannen hybride exemplaren nog wel worden toegestaan.

Bekijk meer e-Nieuws

Wellicht vind je dit ook interessant:

Meer weten?

Schrijf je dan direct in voor de speciale Elektrisch Rijden-nieuwsbrief

Stel samen

Geïnteresseerd in een elektrische Volkswagen?

Dealer zoeken

Neem contact op met je dealer om een proefrit te plannen